Антични битки и гладиаторски игри в Свищов (СНИМКИ)

Региони

08-05-2013, 14:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От 17 до 19 май предстои шестото издание на "Орел на Дунава 2013"

На 17, 18 и 19 май в Свищов предстои да се проведе шестото издание на Фестивала на античното наследство "Орел на Дунава 2013".

За поредна година организаторите на единствения в България Фестивал на античността се погрижиха за широкото участие на български и чуждестранни групи, както и за богата палитра от събития във фестивалната програма.

Както всяко досегашно, така и предстоящото издание ще бъде концептуално, като водещия мотив ще е спортът и античното наследство, свързано със спорта, спортните и гладиаторските игри и олимпийските спортни дисциплини.

Няма да бъдат забравени и любителите на суровата романтика на античната батална реалност. Въоръжени до зъби, решени да защитят миналогодишната победа или да получат достоен реванш, на бойното поле ще се явят строевете на римляни и варвари.

Световноизвестната италианска Gruppo storico romano ще гостува в Свищов с подразделенията си XI Клавдиев легион, IV Преторианска римска кохорта, Школата за гладиатори, Групата за социална антропология, Сенаторите, Школата по антична борба – Панкратион, както и изящните Весталки и Нимфи – нереиди.

Освен италианските хедлайнери, на фестивала ще се представят румънските групи Terra Dacica Aeterna и Ninfe Dacie и полските Legio XIIII Gemina Martia Victrix, Pro Antica и Lublin.

Домакините ще се представят подобаващо с добиващият все по-голяма слава и популярност Първи Италийски легион и Първа Тракийска кохорта. В тяхна подкрепа ще се включат Трупа за огнено шоу от Козлодуй, спортисти в различни древни дисциплини и, разбира се, Прабългарска школа за оцелявяне "Бага-тур".

Над 200 участници ще пресъздадат културата, бита и военното дело на античността. В продължение на три дни жителите и гостите на Свищов ще имат възможност да се потопят в един по-млад, по-непосредствен и по-брутален свят.

Шестото издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава” се реализира като дейност по мащабния проект "Нове – сърцето на легиона".

Според заложената стратегия, тазгодишното издание на фестивала ще се проведе в две части, като втората е предвидена за края на септември, като част от празниците на града "Свищовски лозници".

В галерията можете да разгледате снимки от минагодишното издание на феста.