Китай атакува суверенитета на остров Окинава

Свят

08-05-2013, 12:55

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Медведев готов да приюти японци в Сибир и в Далечния изток

Главния вестник на комунистическата държава зове да се обмислят неуредените проблеми с островите Рюкю

Главният вестник в китайската държавна преса публикува днес призив на университетски преподаватели да се "преразгледа" суверенитетът на Япония върху остров Окинава.
Вестник "Женмин жибао", орган на Китайската комунистическа партия, публикува статия, в която се твърди, че Пекин има основания да преразгледа правата върху архипелага Рюкю, чийто главен остров е Окинава. Островът, където са разположени американски военни бази, досега беше извън териториалните спорове между Япония и Китай.
"Дойде време да се обмислят отново неуредените проблеми с островите Рюкю", посочват авторите на публикацията Чжан Хайпън и Ли Гоцзян.
Двамата изследователи от Китайската академия за социални науки се позовават на договора от Шимоносеки от 17 април 1895 г. Той слага край  на войната от 1894-1895 г. между тогавашен имперски Китай и Япония. В резултат на военния конфликт Япония анексира островите Сенкаку,  както и други китайски територии Тайван, Пенку. Освен това гарантира независимостта на Корея от Пекин.
Разгромът на Япония през Втората световна война, обаче, връща тези територии към статута им преди договора Шимоносеки. Мирния договор, подписан в Сан Франциско поставя островите Сенкаку под контрола на САЩ, който ги връща на Япония.
Миналата година между Китай и Япония се разгоря поредният териториален спор за островите Сенкаку. Япония предизвика недоволството на Китай с това, че национализира териториите на необитаемите острови.
Парадоксално двете страни се позовават на договора от Шимоносеки, за да обосноват претенциите си островите Сенкаку.
Причината за острия спор за са откритите през 1968 г. залежи от газ и нефт във водите около островите.