"Време за избор": 84,8% от българите критични към демокрацията

Политика

08-05-2013, 08:47

Снимка:

Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

ВОТ-консерватори за истинска демокрация в България

Седмицата: Време за мислене

Повече от една четвърт от посетилите платформата, все още не са решили за кого ще гласували на 12 май

84,8% от посетилите платформата "Време за избор", са настроени критично към състоянието на демокрацията в България. 43,3% не са особено удовлетворени от състоянието й, а 41,5% се определят като напълно неудовлетворени от развитието й.

Проучването е проведено сред 5400 потребители, които попълнили изцяло въпросника на "Време за избор". Платформата е създадена на 12 април от екипа на Европейския институт, Центъра за електронна демокрация в Арау, Швейцария и Виртуалната лаборатория за публични политики на НБУ.

Повече от една четвърт от попълнилите въпросника, все още не са решили за кого биха гласували на предстоящите избори на 12 май 2013 година. Съществена част от посетилите платформата са посочили, че предпочитат да не споделят партийните си предпочитания, а едва 6,0 % са отбелязали, че няма да гласуват.

Готовността за повторение на вота си от парламентарните избори през 2009 година са изразили: 37,2% от онези, които са гласували за ГЕРБ; 55,7% от гласувалите за Коалиция За България; 50,8% от гласувалите за Атака и 52,2% от гласувалите за Синята коалиция.

Най-съществен е относителният дял на онези, които все още не са решили за кого да гласуват сред избирателите от 2009 година на ГЕРБ (28,9%) и на Коалиция За България (20,3%).

Водещо значение при определянето на предпочитаната политическа партия или коалиция има близостта на политическите идеи.

Най-рядко посочваната причина е очакването партията да окаже лична подкрепа или да помогне на семейството на анкетираните.

Профилът на избирателите, посочили отношението си към 30-те твърдения на платформата "Време за избор", се доближава до характеристиките на активната и високо образована част от българските избиратели. Това са хора с политическа позиция и ясно изразен интерес към развитието на политическия процес в страната.