Билките ни стават хит в Германия

Най-доброто от печата

08-05-2013, 07:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разширяваме износа на консерви и мед

Билките и подправките ни ще станат хит в Германия. „Български биопроизводители за първи път ще имат щанд на международното изложение зa хранително-вкусова промишленост ANUGA в Кьолн, съобщи за „Новинар” шефът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Никола Стоянов.

Той обясни, че традиционно всяка година страната ни се представя на експото със сирена, месни и рибни продукти, шоколад, зеленчукови и плодови консерви. Целта е да се увеличи износът на продуктите ни не само в Германия, а и в други държави. Изложението помага за това, тъй като участниците в него са от различни страни.

Новото тази година е, че български билки, подправки и мед, представени от сертифицирани производители, ще участват на изложението с щандове върху 50-70 квадрата. За първа година се очаква да има и производители на наше вино. Експото ще се проведе от 5 до 9 октомври тази година в изложбения център Koln Messe в Германия.

На него ще участват с щандове около 35 български фирми, допълни Стоянов. Той изтъкна, че срокът за подаване на заявки за участие е удължен. Идеята е на експото да отидат не първите 35 подали документи, а да бъдат избрани най-добрите производители от всички, желаещи да представят българските продукти. Отделно за Кьолн ще заминат и представители на още 20 фирми.

Там те ще имат възможност да проведат търговски срещи и да намерят международни партньори, изтъкна Стоянов. Транспортните им разходи и нощувките им ще се поемат от агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия.