Освобождават българите в чужбина от здравни вноски у нас

Българските граждани трябва да са били в чужбина най-малко 183 дни за една година и да подадат заявление в НАП по постоянен адрес

Българските граждани, които живеят в чужбина, вече могат да бъдат освободени от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за минали периоди.

Подаването на заявление в НАП вече не е обвързано с изискването това да стане преди напускането на страната, както беше до сега.

Има обаче няколко условия, на които трябва да отговарят българите, живеещи в чужбина, за да бъдат освободени от здравноосигурителни вноски.

Лицата трябва да са български граждани и да са били в чужбина най-малко 183 дни през една календарна година. Най-важното условие за освобождаване от плащане на вноски за здраве е подаване на заявление в офиса на НАП по постоянен адрес. Вече няма срок, в който това заявление трябва да бъде представено. До 8 март, 2013 година се изискваше документът да бъде подаван преди напускането на България.

Заявлението може да се подаде лично или чрез упълномощено лице, може да се изпрати до НАП и по пощата, с обратна разписка.

При завръщане и установяване отново в България, за да бъдат възстановени здравноосигурителни права, отново се подава заявление. Трябва да се представят и документи, които доказват, че лицето е било в чужбина повече от 183 дни за една година.

Ако българите, които са били зад граница искат веднага да възстановят своите здравни права, то те трябва да платят еднократно 12 здравноосигурителни вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица. Ако се плащат през 2013 г. това са 12 вноски по 33,60 лв.

Българите, които са граждани и на друга държава, но не живеят постоянно на територията на страната, не подлежат на задължително здравно осигуряване в България. Те могат да декларират, че не дължат здравноосигурителни вноски с декларация по образец. Документът се подава в офис на НАП. Това може да стане лично, чрез пълномощник или по пощата с обратна разписка, предаде в. "24 часа".

Повече информация всеки може да получи на телефон 0700 18 700.