Четиридневката преди вота – недпредсказуема и напрегната

Нараства делът на разочарованите от кампанията и на тези, които не искат да гласуват

Шефката на НЦИОМ Лидия Йорданова прогнозира безкомпромисна битка между основните политически опоненти през оставащите 4 дни от предизборната кампания.

"Струва ми се, че тази кампания беше много трудна, много напрегната, много негативна. В крайна сметка от днес навлизаме в последните 4 дни от тази кампания, които могат да променят много картината на обществените настроения и на избора на хората за кого да гласуват", коментира тя.

Йорданова обаче очаква нещата да не влизат в добрия тон, а напротив - да загрубее.

"Данните на НЦИОМ от миналата седмица показаха, че расте делът на хората, които се чувстват разочаровани от кампанията и не биха желали да гласуват. Нараства и делът на онези, които се колебаят за кого да гласуват", сподели тя пред БНР.

"Вероятно част от тях изобщо няма да отидат да гласуват", смята тя.

Според нея към този момент, без да се отчита ефектът от последните 4 дни, не може да се твърди, че хората са мотивирани да излязат да гласуват на 12 май, неделя.

"Мога да посоча в кои обществени прослойки, социални групи, наблюдаваме тенденция към спад на желанието да се гласува. Става дума за големите градове, столицата, за градовете - областни центрове, за младите хора на възраст под 30 години, където колебанието да се гласува е много силно изразено, а също и за високо образованите българи - това са елитни обществени прослойки, които реагират чувствително и адекватно на тона, който се провежда, на дебата в тази кампания. Те определено се отдръпват засега или поне не желаят да се ангажират публично със своя вот, когато отговарят на въпросите на социолозите", коментира Лидия Йорданова.

Тя твърди, че купените гласове също ще имат своята роля на предсрочния вот.

"Не само купените гласове, но и формата на протест, ако такъв има и ако е сериозен, представляват голяма неизвестна, защото може да се протестира чрез невалидни бюлетини, а може да се протестира и чрез вот за малки партии, по-малко вероятно е протестът да прелее във вот за партии, които доскоро са били в опозиция", посочи още шефката на НЦИОМ.

По думите й към момента има четири сигурни партии за следващия парламент и 4-5 малки формации, които са на границата за влизане. Тя обаче не пожела да конкретизира с имена фракциите, борещи се за депутатските банки в бъдещото НС.