Израел замразява строителство на Западния бряг

Решението на Тел Авив е опит да се подновят преговорите с палестинците

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нареди да се спре строителството на жилища на Западния бряг на река Йордан, за да не се пречи на американските усилия за подновяване на мирните преговори с палестинците, съобщи днес израелското военното радио.

Преди няколко дни Нетаняху информира за това свое решение министъра на жилищното строителство Ури Ариел от религиозната националистическа партия Еврейски дом, която иска строителството в палестинските територии да продължи.

Кабинетът на премиера и министерството на жилищното строителство не пожелаха да потвърдят или опровергаят информацията за замразяване на строителството на Западния бряг.

Това строителство беше започнато в отговор на решението на Общото събрание на ООН от 29 ноември 2012 г. да предостави на палестинците статут на държава, нечленуваща в световната организация.

Според военното радио решението на Нетаняху за замразяване на колонизацията е свързано с усилията на американския президент Барак Обама и държавния секретар Джон Кери да подновят израелско-палестинските преговори, които са замразени от септември 2010 г.