Очаква ли ни изборна спирала?

Политика

07-05-2013, 08:50

Снимка:

flickr

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

АФП с аналитичен материал за изборите и идващото след тях

Зимата на недоволството в България, белязана от масови протести, може да доведе до политическа задънена улица и нестабилност след парламентарните избори тази неделя, пише в аналитичен материал АФП.

"Гласоподавателите са затруднени, защото трябва да избират измежду същите партии, срещу които протестираха през зимата", коментира Иван Кръстев от Центъра за либерални стратегии.

"Какъвто и да е резултатът от изборите, политическата криза ще продължи. Да се формира правителство в следващия парламент ще е почти невъзможно", пък е мнението на Огнян Минчев от Института за регионални и международни изследвания.

Шест години след присъединяването на България към ЕС средната месечна заплата не се е отлепила от 400 евро, а средната пенсия - от 138 евро.

Влошеният жизнен стандарт, задълбочаващата се бедност, високата безработица, корупцията и шуробаджанащината изкараха гневните хора на улицата, коментира изданието.

Социологическите проучвания вещаят на ГЕРБ парламентарна победа с 23 до 25,6% - при спечелени 39,7% през 2009 г. Предвижданията за Социалистическата партия са в рамките на 17,8-22,3% - при 17,7%, постигнати преди 5 години.

Очаква се в парламента да влязат и няколко по-малки партии. Една от тях е ултранационалистическата "Атака", регистрирала силен рейтингов растеж по време на протестите. Други такива партии са ДПС (партия на турското малцинство) и Движение на гражданите на бившия еврокомисар Меглена Кунева, пише още АФП.