Търговските вериги под прицела на Брюксел

Най-доброто от печата

07-05-2013, 07:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В ЕК е съставена и работна група казуса, в която влизат 11 интернационални организации

Европейската комисия събира доказателства за некоректно поведение от супермаркетите и веригите за нехранителни стоки на територията на целия ЕС. Това стана ясно вчера от отговора на европейския комисар за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние до българския евродепутат Ивайло Калфин, съобщи кореспондентът ни в Брюксел Веселин Желев.

Калфин се обърна към комисията през март с искане да се предприемат мерки, след като бе сигнализиран от съюз "Произведено в България", че супермаркетите у нас поставят неизгодни условия на доставчиците си. Евродепутатът се позовава на проучване на организацията, според което под 20% от стоките, продавани в големите вериги, са български.

В отговора си до Калфин Барние посочва, че ЕК събира доказателства за проблема с нелоялните търговски практики, за последиците от него и за възможните решения.
"Европейската комисия е наясно с нелоялните търговски практики във веригата за доставка на хранителни стоки и вредните въздействия, които това може да има върху икономически зависимите търговски партньори, много от които са малки предприятия", пише еврокомисарят.

ЕК вече има предложение измамите с хранителни продукти да се наказват с глоба, равна на печалбата, получена от подвеждането на потребителите. Актуалният скандал с конското месо е причината за това предложение. Съвместни трансгранични целеви проверки на производители, преработватели и търговци на храни е друга мярка, заложена в предложението на Еврокомисията.

Националните контролни органи ще могат по своя преценка да изготвят и своеобразни рейтинги за безопасността и качеството на храните, предлагани от различните търговски обекти и заведения. Целта е потребителите да се ориентират и да правят по-информиран избор.

"Европейската комисия се занимава с този въпрос от 3 години насам и това решение със сигурност не е свързано с писмото на Ивайло Калфин и България. Брюксел дори наскоро издаде официален документ, т.нар. Зелена книга, в която са описани нелоялни практики и от страна на производители, и от страна на търговци", коментира пред "Труд" Йордан Матеев, председател на Сдружението за модерна търговия. То обединява 8 хранителни търговски вериги и 4 нехранителни.

Той добави, че в ЕК е съставена и работна група по този казус, в която влизат 11 интернационални организации. Тя вече е изработила 10 принципа за лоялни търговски практики, които се прилагат от веригите, членки на сдружението.