Япония създава най-бързия суперкомпютър в света

Свят

06-05-2013, 14:34

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Машината ще е 100 пъти по-мощна от днешните, ще струва 1 млрд. долара

Японското правителство реши да бъде създаден най-бързият в света суперкомпютър, който ще е около 100 пъти по-мощен от днешните машини от този тип.

Работата над него ще започне следващата година, като новият суперкомпютър ще започне да функционира през 2020 г. За създаването му ще бъдат отпуснати над 1 милиард долара.

През 2011 г. в Япония влезе в употреба суперкомпютърът "Кей", който компанията "Фуджицу" създаде съвместно с учени от държавния институт Рикен. Производителността му е 15,1 петафлопа, а цената му надхвърли 1,4 милиарда долара.
 
През 2012 г. обаче "Кей" бе изместен от първото място от американския суперкомпютър "Секвоя" с производителност 16,3 петафлопа.

След това първа позиция зае суперкомпютърът "Титан", който се намира в националната лаборатория Оук ридж в Тенеси, САЩ. Производителността му е 17, 59 петафлопа.

Сега Япония, чийто суперкомпютър остана на трета позиция, се надява да си върне лидерството. Новата машина ще се използва за решаване на широк кръг задачи - от разработване на лекарства и методи на лечение до прогнозиране на стихийни бедствия.