Плевнелиев "За" да се купят 9-10 изтребителя

Политика

06-05-2013, 12:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Армията има нужда от технологично обновление, заяви президентът

Аз съм много "за" това да купим няколко изтребителя за армията, не бива да разчитаме само на старите, които притежаваме от доста време, заяви държавният глава Росен Плевнелиев след края на тържествения парад по повод 6 май, Деня на храбростта и деня на Българската армия, предаде БГНЕС.

"Предварителните разчети показват, че могат да бъдат закупени 9-10 изтребителя. Аз нямам нищо против тази бройка и вярвам, че нашата армия наистина има нужда от превъоръжаване и технологично обновление. Ние трябва да подобрим комуникационните системи, трябва да помислим за безпилотни самолети, инфрачервени камери, нови начини на комуникация, ще постигнем тези неща малко по малко", каза още президентът.

По негови думи има няколко различни модела, които са в полезрението на експертите, крайното решение ще дойде след около три месеца, когато трябва да приключи предварителната фаза от процедурата, след това ще е необходимо решение на новия парламент и новото правителство.

"Този път искаме всички цифри да бъдат публични и да бъдат доста рано да бъдат сложени за дебат в парламента и в съответните комисии. Нашата армия не може да очаква безгранично финансиране, така че в рамките на ограничените възможности трябва да се вземе най-доброто решение", добави Плевнелиев.

"Нашата армия трябва да има високо самочувствие, нашата нация има нужда от силна и ефективна армия. Това е армията на народа", каза още той и напомни, че през миналата година в България имаше над 400 горски пожара, като първи на мястото на пожарите бяха военнослужещите, които трябваше да направят просеките, за да мине пожарната техника.