Нашенци намериха цаката на социалните в Германия

Животът

04-05-2013, 12:34

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пишат се предприемачи, точат по 184 евро надбавки за дете

Все повече българи и румънци подават молби за детски надбавки и помощи за безработни в Германия. Според статистиката през 2013 година общо 29 000 имигранти от двете държави получават детски надбавки. Това е с близо 30 процента повече спрямо миналата година. Това не е всичко - през 2012-а броят на българите и румънците, получавали помощи за безработни, е нараснал с 32% и те са вече 22 000 души, отбелязва ДПА, цитирана от БГНЕС.

Представете си, че имате две деца и за тях получавате от държавата общо 368 евро детски надбавки месечно. Звучи добре, нали? Толкова плаща Германия на родителите в страната - 184 евро месечно за дете. За някои българи и румънци това си е цяло състояние. Чужденците обаче не получават веднага правото на надбавки. Те трябва първо да докажат, че живеят и работят в страната легално, се изтъква в публикацията.

В германските закони обаче има някои „вратички”, за които повечето българи и румънци очевидно са добре информирани. Например, ако те се регистрират като самостоятелни предприемачи, могат да поискат от държавата детски надбавки. Ако чужденците са работили легално и останат без работа, имат право да ги получават и помощи за безработни. Същото важи и ако са регистрирани като самостоятелни предприемачи, пише още ДПА. Финансови помощи се изплащат и ако месечният доход на работещия е под екзистенц-минимума.

Градските власти в Манхайм съобщават, че при регистриралите се като самостоятелни предприемачи българи и румънци често става въпрос за фиктивни фирми. Хората обичайно биват наемани като подизпълнители в строителството или чистотата, където работят като обикновени помощници и чистачи. Социалните служби в берлинския квартал „Нойкьолн” отбелязват, че в много от случаите приходите на тези хора са под екзистенц-минимума и затова те взимат социални помощи, предава бТВ.

Вярно е, че в Германия има и много българи и румънци, които са добре интегрирани. Редица градове обаче имат огромни проблеми с по-бедните пришълци, много от които са роми, припомня ДПА. Както изтъкват от Сдружението на германските общини, тези хора често стават жертви на злоупотреби: посредници им искат невероятни суми за попълването на формулярите за детски надбавки или за регистрацията като самостоятелни предприемачи, а много от хазяите изискват извънредно висок наем за предоставяните квартири.