Къде са пицарите в Италия?

Родината на пицата изпитва остър недостиг на пицари

Приготвянето на пици дълго време беше считано за почетен занаят, предаван от поколение на поколение в Италия.

Но въпреки рекордната безработица днешните италианци са прекалено горди, за да правят пици. Страната, измислила пиците Калцоне, Капричоза и Маргарита, изпитва остър недостиг на квалифицирани пицари. Данни на бизнес федерацията Фипе показват, че Италия отчаяно се нуждае от поне 6000 пицари.

В големите пица градове това продължава да е най-достъпната и най-подходяща храна за офис служителите в обедната им почивка, която носи годишен оборот от 9 милиарда евро. Но макар безработицата сред младите италианци да достига 35%, те вече не искат да се занимават с този занаят заради дългото работно време и ниското заплащане и той вече се смята за работа за имигранти.

Поради това чужденците заемат все повече места в 50 000-те пицарии в Италия.

"Работата е тежка, защото работим от сутринта до 9 часа вечерта и си изправен по цял ден, а главата ти е в гореща фурна. Младите италианци вече не искат да вършат тази работа. Те имат всичко - коли, дрехи. Преди не беше така. Хората нямаха нищо и трябваше да работят усилено", споделя Алам Раби, който пристигнал в Италия от Кайро през 1990г. и сега ръководи собствена пицария в Рим.