Комбина за агне от кошарата

Най-доброто от печата

02-05-2013, 08:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Цената падна до 4 лева за килограм, в магазина я свалиха на десет

3 дни преди Великден цената на мръвката за първи път у нас продължава да пада. Месец преди празника килограм агнешко се продаваше срещу 15 лева, а в момента цената пада под 11 лева за килограм. Живото тегло пък достигна рекордно ниските 4 лева.

Комбина за великденската трапеза. Така правят стотици семейства у нас в навечерието на най-светлия християнски празник. "Цената на цяло агне е висока за нас, освен това и мръвката е много", разказва 34-годишнаjd Ива, която със съпруга си и съседите им търсят агне за Великден. Оказа се, че в навечерието на празника производители и търговци почнаха да свалят цените, тъй като клиенти няма. "В сряда сутринта стотици хора окупираха тържището в Благоевград, където цената за килограм живо тегло на агнето падна до 4 лева. Николай Стоименов от с. Дренково подбил цената на четириногите, тъй като имал 10 ярета в ремаркето си. "Имам още 40. Ако не ги продам, няма с какво да им купя фураж, не мога да ги храня. Правя си моята сметка, не бива да ми се сърдят колегите. Ако искат, нека ги продават и по 10 лева за килограм. Стоката си е моя, нито съм я крал, нито съм я купил отнякъде. Проблемът е, че хората нямат пари, много малко са купувачите, ниски са заплатите, други ги получават със закъснение, а и безработицата е все по-голяма", реди Николай, който набързо пласира три ярета на възрастен мъж от Кочериново и млада благоевградчанка. Не че лесно е отгледал стоката, но няма избор. Вдигне ли цената, няма да може да я продаде. "Така поне няма да съм на загуба, за печалба никой не мисли, ако си намеря някаква работа, ще зарежа животновъдството", твърди младият стопанин. На отсрещната страна пък стоеше Спас Спасов, който дошъл чак от Дупница, за да продава на животинския пазар в Благоевград. Той и фамилията му се грижат за 120 коня, но имат стада с крави, кози и овце. "Не съм учил навремето, сега ще тегля, това е положението. Давам всички бройки по 5 лева за килограм. Има много стока тази година, затова сме принудени да смъкнем цената под 6 лева. По-важно е да ги продадем, за да можем да купим фураж за другите животни. Че минат ли празниците Великден и Гергьовден, няма какво да ги правим яретата и агнетата. А килограм фураж е 60-65 стотинки", обяснява животновъдът. Колегата му Неделчо Велков от село Логодаж обаче е готов да си тръгва, защото клиенти въпреки ниските цени няма. "Не може агнешкото месо в магазините да е от 12 лева за килограм нагоре, а ние да си даваме стоката за 4 лева, трябва да я продаваме поне на 50% от цената в  търговската мрежа", допълва фермерът от Логодаж. 
В големите търговски вериги в момента мръвката върви между 11 и 15 лева за килограм. В родните месарници обаче цените вече са около 10 лв./кг. За да усетят поне вкуса на крехко агнешко месо, повечето хора купуват главичка за 2.60 лв./кг или комплект за дроб-сарма за 4.60 лева/кг. Има черва и шкембе по 5.50 лева. За нашенците, които са се сетили в последния момент да пазаруват, веригите ще работят без почивен ден по празниците. Отворени ще са и навръх Великден с работно неделно време от 8.30 до 21.30 ч.