Цветанов - обвиняем след изборите

Като длъжностно лице е допуснал негови подчинени от СДОТО да извършат престъпления

Събрани са достатъчно доказателства, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е извършил престъпление, обяви прокуратурата. И обясни как - министърът съзнателно е допуснал подчинените му от Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) да злоупотребяват със служебното си положение, като подслушват незаконно.

"Същият (Цветанов - б.а.), в качеството му на длъжностно лице - министър на вътрешните работи, съзнателно е допуснал подчинени нему лица - директорите на СДОТО - МВР Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, да извършат престъпления по чл. 387, ал.2 от Наказателния кодекс (злоупотреба с власт - б.а.)", се посочва в съобщението на прокуратурата. И още: "Този извод на прокуратурата се обосновава и с оглед задълженията на министъра на вътрешните работи по Закона за СРС".

Законът за спецразунавателните средства вменява задължения именно на вътрешния министър да контролира прилагането и използването на СРС-та.

Пазен от депутатски имунитет

Тъй като Цветанов е кандидат за депутат и като такъв се пази от имунитет, срещу него не може да бъде повдигнато обвинение. Поне засега.

Заради "бронята" на Цветанов вече образуваното разследване за незаконно подслушване срещу служители на СДОТО от вчера е спряно. То ще бъде "замразено", докато стане ясно какъв е резултатът от предстоящите парламентарни избори на 12 май. 
"След обявяване на резултатите от гласуването от Централната избирателна комисия, прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на г-н Цветанов", се посочва в съобщението на прокуратурата.

Тоест, ако Цветанов не влезе в парламента, имунитетът му ще падне автоматично и няма да има пречка да му бъде повдигнато обвинение. А ако е избран за депутат, главният прокурор Сотир Цацаров ще поиска от Народното събрание да свали защита му от наказателно преследване. Цветанов има възможност и сам да се откаже от нея.

Намекът на Цацаров

Но всичко това означава, че каквото и да се случи след изборите, Цветанов ще стане обвиняем.

Часове преди прокуратурата да обяви, че Цветанов е извършил престъпление, обвинител № 1 намекна, че се задава подобна развръзка. "Кръгът от обвиняеми не е изчерпан", каза Сотир Цацаров.

Разследването за незаконното подслушване започна, след като в края на март лидерът на БСП Сергей Станишев занесе сигнал до главния прокурор.

Първоначално държавното обвинение образува проверка, а след това - и дело. А месец по-късно Софийската градска прокуратура повдигна обвинения за злоупотреба с власт срещу вече отстранения шеф на СДОТО Сергей Кацаров и предшествениците му на поста Цветан Иванов и Камен Костов. Подведен под отговорност бе и Радко Димитров от СДОТО, който се опитал да прикрие злоупотребите с незаконното слухтене като изтрил с отвертка паметта на крайслера подслушвач.

Радко Димитров заличил следите веднага, след като Станишев публично оповести, че разполага със сигнал за незаконно слухтене в МВР по заповед на Цветанов.
Вчера главният прокурор Цацаров обяви, че резултатите от експертизата за възстановяването на записите от крайслера не са готови. "Водят се интензивни разпити, имаме намерение да бъде внесен обвинителен акт", добави още той.

Ексминистърът не коментира

По разследването за незаконното подслушване Цветан Цветанов вече беше разпитан като свидетел. Той даде показания в специализираната прокуратура в продължение на три часа на 23 април.

На излизане от разпита си тогава, запитан дали повдигнатите обвинения на служителите от СДОТО не значат, че МВР е слушало незаконно, Цветанов отговори: "Не, разбира се".
Потърсен за коментар вчера, той първоначално препращаше репортерите към пресцентъра на ГЕРБ в София. След това отмени всичките си предизборни прояви за деня. Късно снощи във Варна той каза само: “Не съм запознат с информацията за мен и не желая да я коментирам.” Цветанов не даде категоричен отговор дали ще се откаже от имунитета си.

Ако в съда се докаже вината на Цветанов, заплашват го от 1 до 8 години затвор. На 29 март пред Би Ти Ви той се зарече: "Ако се докажат обвиненията срещу мен, напускам политиката и ще се извиня на всички български граждани."

Защитен свидетел по разследването е бившият земеделски министър Мирослав Найденов. Миналата сряда от телевизионния екран той заяви, че Цветанов е подслушвал нерегламентирано министрите от кабинета "Борисов". Пред прокуратурата по-късно Найденов обявил, че се страхува за живота си и му бе назначена охрана.

Опозицията: Борисов да отговаря

"Бойко Борисов дължи много отговори пред обществото." Това каза соцлидерът Сергей Станишев в коментар на съобщението, че прокуратурата е събрала достатъчно доказателства за извършено престъпление от бившия МВР шеф Цветан Цветанов по скандала с незаконното подслушване. Той напомни за гаранциите, които Борисов даваше за Цветанов. Институциите трябвало да си свършат работата, "за да не става България за посмешище".

"Действията на българската прокуратура показват, че има шанс България да се превърне в демократична правова държава, а това ще отвори вратите и на Шенген, които бяха затворени от проваленото и престъпно управление на Борисов и Цветанов. Това са съвършено естествени, дори бих казал задължителни действия на обвинението при наличието на толкова явни доказателства за извършени престъпления - каза лидерът на ДПС Лютви Местан. - Аз обаче имам предвид извършените престъпления не само от вицепремиера Цветанов, но и от бившия министър-председател Борисов, които са видни от проведения разговор между него, прокурор Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

 Борисов: Вярвам в честните магистрати

“Ще дойде зима и съм угрижен, но не от твърдите действия на прокуратурата. Винаги сме се подчинявали на върховенството на закона. Дълбоко вярвам в честните магистрати”, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Варна пред препълнената зала в Двореца на културата и спорта.
“БСП няма желание да управлява. Затова в момента се търси сценарий, за да не се признаят изборите. Въпреки това процентите на подкрепа ще си останат същите”, заяви от трибуната пред близо 6000 симпатизанти Борисов. Той изрази убеденост, че ще се стигне до делата “Галерия” и “Лиани” и истината за тях ще излезе наяве. Борисов призна, че партията му е правила грешки, като визира подкрепата за бившия варненски кмет Кирил Йорданов, но уточни, че грешките се признават и поправят.
“Хубаво е да има зайчета. Пък и малкото на лъва е пак лъв. Нашата партия е млада, но силна”, каза Борисов, след като бе изненадан от клепоух подарък. Лидерът на Партията на българските мъже Росен Марков му подари заека Станишко с пожелание на 12 май да му дръпнат ушите.@