След 44 г. откриха обявен за убит ветеран от Виетнам

Свят

30-04-2013, 14:25

Снимка:

Handout; Daily mail

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Той не може да си спомни семейството си, нито дори да говори английски

Сержант Джон Хартли Робъртсън е обявен за загинал по време на секретна мисия над Лаос през 1968 г. Името му е гравирано заедно с тези на още 60 000 загинали американски войници в мемориалния комплекс за Виетнам в американската столица Вашингтон, съобщи британското издание "Дейли Мейл".

Създателите на документален филм обаче твърдят, че са открили следите на бившата "Зелена барета" до Централен Виетнам. 76-годишният мъж обаче е неспособен да си спомни рождения ден, имената на децата си или как да говори английски.

Мъжът разказва пред режисьора на "Непотърсен" ('Unclaimed'), че горящият му хеликоптер се е разбил на земята, преди да бъде пленен и затворен в бамбукова клетка от виетнамски войници. Той твърди, че е бил измъчван и обвинен, че е агент на ЦРУ.

Бил оставен на грижите на виетнамска медицинска сестра, за която се жени по-късно. Заради напредналата му възраст обстоятелствата около освобождаването му са малко неясни.

Основен двигател зад усилията на екипа, който е снимал филма, е друг ветеран от войната във Виетнам Тим Фонс, който се опитва от 2008 г. насам да докаже, че мъжът в джунглите е именно Джон Хартли Робъртсън.

Екипът зад проекта е събрал множество интересна документация, която буди въпроса защо американската администрация не е успяла да локализира и установи самоличността му досега, при положение че мъжът сам се свързвал на два пъти с посолството на САЩ в Ханой.