Обезлюдените села на България – изтощени от престъпност

Селските кметове призоваха следващия парламент да отстрани причините за общите им проблеми

Липсата на производство, обезлюдяването и битовата престъпност са най-големите проблеми на българските села. Това разказаха пред bTV кметове на няколко малки населени места от различни точки на страната.

"Безхаберието на държавата през последните 20 г. е най-тежко", декларира кметът на плевенското село Буково. Той е известен като кметът-шериф, защото е ограничил престъпността в селото, въпреки че в него живеят 2000 души от криминалния контингент.

"Превенцията е разковничето в борбата с битовата престъпност", категоричен бе Росен Росанов.

Кметовете работят добре с местната полиция. Росанов обаче посочи, че на тях пък им пречи бюрокрацията по високите етажи в МВР.

Според управника на Коиловци повечето полицаи са "спуснати" и не са наясно с проблемите на хората.

"В Коиловци хората още имат "неблагоразумието" да отглеждат животни. Набезите от ромите от съседното село са бич", призна и кметът на плевенското село.

Кметовете призоваха следващия парламент да отстрани причините за общите проблеми на малките населени места в България.

Кметът на Смядово, Шуменско Иванка Петрова се оплака, че заради безработицата населението се е стопило наполовина, а в момента общинската администрация е най-големият работодател.

"В Коиловци има 42% население в пенсионна възраст и няма никаква безработица, защото хората съумяха да запазят земеделския си кооператив след разпадането на ТКЗС", обясни кметът Красимир Иванов и допълни, че в неговото село дори наемат работна ръка от съседни населени места.

Кметът на Бели извор във Врачанска област посочи, че на територията на неговото село се намира единственото работещо предприятие в областта. Благодарение на него условията на живот са по-добри.

"Абсурдно е да разчитаме, че държавата ще ни даде нещо – тя ликвидира и съществуващите условия за бизнес", категоричен бе Кирил Илиев.

Повечето жители на самоковското село Долни окол пък пътуват до София, за да работят.

Според кметът Данчо Димитров проблемът с безработицата е обвързан с обезлюдяването.

Докато кметовете на общини работят с екипи от специалисти, колегите им в селата са сами.

"Кметовете сме кошче за нормативни отпадъци", обясни управникът на Коиловци Красимир Иванов. По думите му, около 40 закона препращат към това ниво на администрацията.

В заключение кметът на Шабла Райна Бърдарева изрази надежда някоя политическа сила да прояви воля и при следващото правителство да бъде изградена Национална стратегия за българското село.