Холандският престол с нов крал

Свят

30-04-2013, 10:54

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кралица Беатрикс Нидерландска ще абдикира днес в полза на сина си Уилем-Александър

Холандската кралица Беатрикс (75 г. ) ще абдикира в полза на сина си принц Уилем-Александър (46 г.) след 33-годишно управление, съобщи Би Би Си. Събитието се отбелязва с празненства в цялата страна. Престолонаследникът ще бъде първият крал на страната от 1890 г. насам.

Кралицата заяви за пръв път намеренията си през януари тази година с думите, че синът й вече е готов да заеме престола и е време за следващото поколение да се включи в управлението.

Официалната церемония ще се проведе в кралския дворец тази сутрин. Сред почетните гости на събитието фигурират британския принц Чарлс и херцогинята на Корнуол, испанските принц Фелипе и принцеса Летиция, както и датският принц Фредерик, придружен от съпругата си.

Очаква се поне милион души да посетят Амстердам за церемонията, а подготовките за уличните тържества вече са в действие.

"Без вашата сърдечна и вдъхновяваща подкрепа всички трудности, през които преминах, щяха да са значително по-тежки", обърна се вчера към нацията кралицата.

Беаткрикс Нидерландска е шестият владетел от рода Оранж-Насау, управляващ Холандия от XIX век насам. Според законите на държавата монархът има сравнително малка власт и позицията му е по-скоро церемониална, подобно на британския двор. Тъй като бе очаквано от народа, абдикирането й няма да предизвика криза в страната.