След 20 години - отново учебници на турски у нас

Общество

30-04-2013, 07:53

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бройката изучаващи турски за тези години е паднала от 114 на 7 хиляди

За пръв път от 20 години насам в България са отпечатани учебници на турски език, съобщава в. "Заман". Последно това се е случвало през 1993 година, но помагалата вече не се използват в училище.

Двата новоотпечатани учебника са предназначени за четвъртокласници, в церемонията по представянето им участва посланикът на Турция в България Исмаил Арамаз.

Учебниците са за училище в Сливенско. 1500 екземпляра вече са изпратени в училища в Шумен и Кърджали, а още 1000 - в Бургас.

Емине Халил, асистент в катедрата по турски език в Шуменския университет, разкрива, че учебниците са били готови още миналата година, но българските власти едва сега са одобрили отпечатването им.

"Първите екземпляри бяха изпратени в сливенското село Ябланово. Учениците там са 250, от които 230 изучават турски език. Паралелката за изучаване на турски съществува още от 90-те години", отбелязва Халил.

През 1992 г. 114 хил. ученици са учели турски език. През 2011 г. бройката вече е паднала драстично - до 7 хил. души. Всяка година родителите трябва да представят молба децата им да изучават турски, който е избираем предмет, отбелязва в заключение в. "Заман".