Нова формула размества депутати

Най-доброто от печата

30-04-2013, 07:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Можело да се наложи ЦИК да донамества депутатите "на ръка

Проблем с разпределението на депутатите по региони може да взриви изборите, алармираха пред "Стандарт" изборни спецове. Причината ще е в новата методика, утвърдена от ЦИК. Тя не можела прецизно да разпредели всичките 240 депутатски мандата и накрая можело да се наложи ЦИК да ги донамества "на ръка". 

Проблемът лъснал в състезанието за писане на кода на ЦИК. Тогава програмисти установили, че по методиката математически има вероятност сметките да не излязат при т.нар. трета стъпка в разпределянето на мандатите. В ЦИК решили все пак да се застраховат и записали в решението си, че при проблеми комисията ще преценява. Ако това се случи, ще избухне скандал защо в парламента е влязъл не Петкан, а Драган, притесняват се изборджии. 
При първата стъпка в разпределянето на мандатите се изчислява кои партии минават 4-процентната бариера за парламента. Броят на гласовете за всички, влезли в НС, се разпределя на 240, колкото са всички депутати. Така се изчислява в национален мащаб коя партия колко депутати вкарва. Идва втората стъпка, при която се изчислява от коя листа кои кандидати влизат. Броят на гласувалите се дели на броя на мандатите от съответния регион и така се получава т.нар. регионална квота или тежест на мандата в региона. Според резултатите на партиите се определя коя колко депутати праща на жълтите павета от съответния район. Когато това свърши обаче, може да се окаже, че са разпределени едва 220 мандата и има още 20 за изчисляване. Тогава идва третата стъпка. Според остатъците в райони се дават мандати на отделните партии. Когато обаче се тегли чертата, може да се окаже, че на национално ниво партия А трябва да има 50 депутати, но след разпределението по листи те са станали 55. И пет трябва да бъдат орязани и да бъдат дадени на партия Б, която пък ще е ощетена. Ако се стигне до такова разпределение, все ще има партия, която да каже, че е ощетена и целият изборен процес ще бъде подложен на съмнение.
"Това са абсолютни спекулации - методиката е пробвана и работи при най-трудни примери", категоричен бе пред "Стандарт" един от авторите й проф. Красимир Калинов. Той посъветва експертите, които се съмняват в нея, да вземат листче и моливче и внимателно да я проверят.