Цацаров към прокуратурата: Да си отвържем ръцете!

Според главния прокурор прокуратурата не се нуждае от служебното правителство за това

Прокуратурата се нуждае от себе си, за да работи с развързани ръце, каза главният прокурор Сотир Цацаров след извънредното заседание на ВСС, на което Николай Кокинов беше освободен като Софийски градски прокурор.

Той заяви, че "служебното правителство е развързало ръцете на прокуратурата и на всички останали компетентни органи".

Според Цацаров прокуратурата не се нуждае от служебното правителство за това, а от себе си.

"Ако продължаваме да чакаме някой да ни отвърже ръцете, ще сме в това положение, в което сме досега. Затова ние сме на мнение, че най – доброто, което можем да направим, е да си отвържем сами ръцете. Разбира се, в границите, които ни позволява законът, защото всичко друго представлява произвол", коментира ръководителят на държавното обвинение.

На въпрос дали е назначил проверка на журналиста Борис Митов, Цацаров каза, че това е напълно в правомощията му.

Той припомни, че е поканил собственика на Медиапул, за да поговори с него за коректността в журналистическото общуване. Такава среща обаче така и не се е случила и той поднови поканата си отново.

"Но да разпъваме журналист като Христос – хайде недейте...", призова Цацаров и каза, че проверката е приключила и необходимите извинения към Борис Митов са били поднесени.

На въпрос дали ще поиска дисциплинарно производство срещу Кокинов, Цацаров заяви, че първо иска да установи как стоят нещата от чисто наказателноправен аспект, "а после да мисля за дисциплинарно производство, ако въобще мисля за такова".

Той обясни също така, че съвсем скоро са обявени конкурсите за апелативен и градски прокурор.

Цацаров обясни, че Николай Кокинов е в дълълг отпуск и доколкото му е известно, той е поне 30 дни.