Всеки втори в България диша замърсен въздух

Най-мръсен е въздухът в Перник, Видин и Враца

Половината българи дишат въздух, замърсен с фини прахови частици.

Това показва Националният доклад за състоянието и опазването на околната среда в България за 2011 г., представен от директора на Изпълнителната агенция по околна среда Ваня Григорова.

Най-високи са тези концентрации за страната в Перник, Видин и Враца.

Сред останалите замърсители на въздуха, които засягат чувствително хората, са азотният диоксид (21,8%), озонът (17,4%) и серният диоксид (1,8%).

Енергетиката остава един от най-големите източници на емисии на серен диоксид и основен източник на азотни оксиди. В България този сектор е отговорен за 80% от парниковите газове през  2011 г.

Източници  на неблагоприятно въздействие върху околната среда са и потреблението на енергия и природните ресурси от икономическите сектори, депонирането на отпадъците, автомобилният транспорт и селското стопанство.

"България става шумна, прашна и енергийно неефективна, сочат данните от доклада", отбеляза служебният министър на околната среда и водите Юлиян Попов.

"Държавните институции и местната власт трябва да направят всичко възможно, за да променят тази картина" заяви още Попов.

Той призова кметовете да се съсредоточат върху местните политики за ограничаване на фините прахови частици във въздуха и подчерта, че икономическата ситуация не е извинение.