Омбудсманът: Изборите идват и си отиват, не унищожавайте България

Константин Пенчев смята, че записите от миналата седмица нарушават основни човешки права

Омбудсманът на България Константин Пенчев призова политиците да не унищожават държавата в борбата си за повече проценти в парламента, защото изборите идват и си отиват. Той изрази възмущението си пред bTV от изтеклите записи през миналата седмица и успокои, че няма нищо страшно в евентуален сценарии "избори до дупка".

Според него основният проблем на обществото е, че се подслушва бивш премиер и излизат "нелицеприятни разговори, в които са нарушение на нормите за морал и възпитание".

Не е адекватна реакцията, че който не иска да бъде подслушван сякаш крие нещо, защото записите от миналата седмица нарушават основни човешки права.

"По-важното обаче е, че за втори път Борисов е подслушван. Каква държава не може да си пази дори премиера?", заяви Пенчев.

Bulgariautre.bg напомня, че в медиите плъзнаха записи на разговори мужду бившият земеделски министър Мирослав Найденов, експремиерът Бойко Борисов и вече бившият градски прокурор на София Николай Кокинов. От един от записите става ясно, че Кокинов предава на Борисов резултатите от прокурорската проверка за незаконните СРС-та преди те да бъдат обявени официално.

Омбудсманът призова за бърза реакция от компетентните органи за подслушването и нарушителите на правилата да понесат отговорността си.

"Не може в предизборна кампания да разбереш, че частна структура подслушва правителството или всеки слуша всеки", заяви той.

Пенчев подчерта, че не може да се очакват чудеса от главния прокурор Сотир Цацаров.

"Той няма такива правомощия. Ние го товарим със свърхочаквания, а е нужно да се образуват производства".