ВСС се самосезира за скандалните записи

Най-доброто от печата

29-04-2013, 08:09

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Висшият съдебен съвет изразява своята загриженост за начина, по който тази информация рефлектира върху общественото доверие в съдебната власт

Председателят на комисията "Професионална етика и превенция на корупцията" на ВСС Ясен Тодоров днес ще внесе предложение за самосезиране и извършване на проверка във връзка със записите на разговор, в който е участвал градският прокурор на София Николай Кокинов.

Тримата участници в скандалния разговор ще бъдат извикани на разпит най-вероятно още днес (29 април.) Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов ще трябва да отговорят на въпроси водили ли са този разговор. Подалият оставка градски прокурор на София Николай Кокинов няма да се размине само с оставка като началник – готви се предложение за неговото дисциплинарно уволнение от съдебната власт изобщо.

Преди три дни стана ясно, че Бойко Борисов лично е взимал противозаконно резултати от прокурорски проверки преди да са обявени от прокуратурата. Това стана известно от един от записите, които бяха разпространени до медиите. Борисов получава данните от прокурорските проверки лично от вече отстранения скандален прокурор Николай Кокинов. Юристи коментират, че Бойко Борисов е съучастник в престъпленията на Николай Кокинов по чл. 288, в който се казва, че този, който възпрепятства наказателно преследване на друго лице, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години. Те са категорични, че Бойко Борисов е взимал противозаконно резултати от прокурорски проверки, преди да са обявени от прокуратурата.