Разпитват до вторник подслушаните в Банкя

Прокурорите ще кажат дали Кокинов е изнесъл данни от разследване, а другите двама - дали са търсили съдействие от него.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, градският прокурор Николай Кокинов и бившият земеделски министър Мирослав Найденов ще бъдат разпитани за скандалните записи, изтекли в интернет. Обвинители от Върховната касационна прокуратура най-вероятно ще ги викат за обяснения до вторник.

Тримата трябва да отговорят на въпроси около автентичността на изнесените в записа факти. Прокурорите ще се интересуват и дали участниците в разговора са знаели, че ги подслушват. От адиозаписа ясно личи, че човекът, върху когото е монтиран "бръмбарът", е Найденов. Ще се изяснява дали той е знаел, че има микрофон.

Една от най-важните задачи на прокурорите ще е да кажат дали Кокинов е изнесъл данни от разследване, а другите двама - дали са търсили съдействие от него. 
От скандалните записи, разпратени до няколко редакции, стана ясно, че Кокинов и Найденов са отишли на крака в дома на Борисов в Банкя на 15 април.

Двамата се надпреварват да се оплакват на бившия премиер кой е в по-тежко положение от другия. Найденов - заради повдигнатите му обвинения за корупция, принуда и служебна злоупотреба, а Кокинов, - защото бил "репресиран отвсякъде". Докато тримата нищят сексуалната ориентация на прокурори и журналисти, Кокинов осведомява събеседниците си, че се очаква обвинението да пробие през жената, с която Найденов живеел.

Заради скандала в петък Кокинов подаде оставка като шеф на градската прокуратура.
Днес Етичната комисия на ВСС ще се събере, за да реши дали да започне дисциплинарно дело срещу него, което може да завърши и с уволнението му.

 

Главсекът на МВР: Не
виждам проблем със СРС

"Аз не виждам проблем с подслушванията. Пак ще го кажа, трябва да приключи тази проверка. Колкото по-бързо приключи, толкова по-добре." Това обяви в предаването "Всяка неделя" по Нова телевизия вчера главният секретар на МВР Калин Георгиев по повод гръмналия скандал с подслушвания.

Георгиев определи аферата като ходене по тънък лед и заяви, че МВР има изключително широка подкрепа от хората от чуждите служби. След това уточни: "На път сме да извадим МВР от състоянието му на готовност за противодействие на престъпността." Главсекът допълни, че няма начин служители в МВР да подслушват за своя сметка, без това да се разчуе. Причината - имало екип от хора, които са повече от един.

"Пък и кой е този човек, който и по разпореждане на най-големия началник ще си постави главата на дръвника, като знае, че той носи отговорността. Много са тежки наказанията", каза Георгиев.

Темата с подслушванията коментира вчера и президентът Росен Плевнелиев. "Подмени се дневният ред на гражданите. Те искаха дебати за доходите, ние се замерваме със СРС и бръмбари", каза той пред БНР.

"От една страна, не е хубаво да записваш хората, с които говориш, не е хубаво и това, което се приказва. Така че в цялата тази история, абстрахирайки се какво работя, в случая няма добри", коментира и зам. главният прокурор Бойко Найденов.