До месеци откриват лек срещу СПИН

Най-доброто от печата

29-04-2013, 07:08

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Техниката за противодействие на ХИВ вируса се изследва и в 5 британски университета

Масово и достъпно като цена лекарство срещу СПИН може да бъде открито до месеци, съобщи екип от датски учени, които са напреднали изключително много в изследванията си, пише британският в. "Сънди телеграф".

В момента екипът към болницата в Университета на Архус провежда клинични тестове на иновативна стратегия, която засега дава обещаващи резултати.

При изследванията ХИВ вирусът се отстранява от човешката ДНК, след което се унищожава завинаги от имунната система. Техниката включва изваждане на вируса от "резервоарите", които той създава в ДНК на клетките. След като вирусът е изкаран на повърхността на клетките, имунната система на организма може да го унищожи, когато е засилена от определена ваксина.

Методът, при който се използва препарат за лечение на рак, може да се окаже ключов за откриването на лечение срещу вируса, който предизвиква СПИН. Учените в момента провеждат изпитания с лекуващи се хора с надеждата да докажат, че препаратът е ефективен.

Тестовете с използването на човешки клетки в лабораторни условия се оказаха толкова успешни, че Датският съвет за научни изследвания предостави на екипа 12 милиона датски крони, за да продължат изследванията си с клинични тестове с хора. 15 души в момента участват в тестовете и според д-р Оле Сьогаард първите резултати са обещаващи.

При съвременните методи човек, болен от СПИН, може да бъде поддържан и да живее почти нормално години наред. При спирането на лекарствата обаче резервоарите на ХИВ се активизират пак и започват да произвеждат вируса.

Техниката за противодействие на ХИВ вируса се изследва и в 5 британски университета. Датският екип обаче е най-бързо напредващият в изследванията.