На Цветница - ГЕРБ-ерите ухаят повече от розата

Политика

28-04-2013, 11:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

23,6% за ГЕРБ, 17,7% за БСП, 6% за ДПС, Кунева аут, сочи изследване на НЦИОМ

Навръх Цветница бяха показани поредните данни свързани с предстоящите избори на 12 май.

Ако изборите за парламент бяха на 25 април, ГЕРБ щяха да се радват на 23,6% подкрепа, БСП на 17,7%, ДПС - 6,0%, "Атака" - 4,9%. Движение "България на гражданите" пък остава под чертата с 3%.

Това сочат резултатите от национално представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).

На този етап от кампанията е несериозно да се твърди, че партиите, които са в граничната зона (между 2 и 4%), нямат своите шансове да се борят за място в бъдещия парламент.

Според НЦИОМ, прага може да бъде прескочен от формации като КП ДСБ-БДФ, НФСБ, РЗС, ВМРО и Коалиция "Център-Свобода и достойнство".

Още повече, че при кампания като настоящата, изпълнена с обрати, е трудно да се прецени коя от по-малките партии може да се окаже в печеливша електорална ситуация.

Въпреки скандалите след доклада на прокуратурата за подслушванията няма съществена разлика в подкрепата на двете основни сили - ГЕРБ и БСП.

Няма промяна в подреждането на първите пет формации.

Данните показват, че както сред гласувалите за ГЕРБ, така и сред избирателите на БСП от 2009 г, намалява готовността да повторят вота си за своята партия.

Това означава, че от началото на кампанията не укрепват ядрата от избиратели на тези две партии. ГЕРБ продължава да има по-голям резерв от БСП, когато става дума за привличане на вота на разколебани бивши избиратели.

Един от ефектите на негативната кампания е ръст в дела на колебаещите се българи, който според НЦИОМ е 22%.