От юли пада монополът на ЕРП-тата

Най-доброто от печата

28-04-2013, 08:36

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Битовите абонати чисто икономически нямат интерес да излизат на пазара

От юли пада монополът на електроразпределителните дружества. От лятото съгласно влизащата в сила евроразпоредба малкият и среден бизнес, а и домакинствата, ще могат да си купуват ток от лицензирани от държавата над 110 търговци на свободния пазар.

Домакинствата и малките предприемачи магазинери няма да намерят много по-изгодни цени поне още една-две години, докато пазарът заработи на пълни обороти, предупреждават търговците, цитирани от Би Ти Ви.

„Специално за битовите абонати чисто икономически те нямат интерес да излизат на пазара, защото техните цени сега са субсидирани от стопанските", обясни Калоян Кънев.

Засега ожесточената битка между търговците и ЕРП-та ще е само за големите бизнес консуматори като заводите с цехове, молове, офис центровете, веригите заведения, магазини и хотели.

Те ще могат да спестят с 5-10-15%, зависимост от това какви са регулираните цени в момента, уточнява Кънев. „Трябва да се направи анализ за конкретната структура на потребление", посочи той.

Малки фирми от месеци се оплакват в енергийния регулатор, че ЕРП-та се опитват да саботират прехвърлянето им към търговци на пазара, като им искат необосновано високи такси за документи.

„За издаване на всеки документ, който е необходим, за да си смениш доставчика. Например 20 лева за удостоверение за потреблението ти назад за последните две години", посочи Румяна Цветкова, главен експерт в ДКЕВР и заяви, че това не е нормално, защото те ги имат тези данни.

Държавната комисия е решена да ограничи тези такси с нова тарифа. Търговците на ток, за да предложат ниски цени на домакинствата, ще искат да откраднат от ЕРП-та абонати, обединени в цели квартали и малки селища.

Във възлови градски подстанции предприемчиви търговци - конкуренти на ЕРП-та вече инсталират контролни електромери, за да изчислят с точност колко ток използва един квартал.

По евродиректива един абонат трябва да може да се прехвърли от ЕРП-то към търговец на свободния пазар за срок до три седмици.