ГЕРБ води с 9% пред БСП, губи периферия

Най-доброто от печата

28-04-2013, 08:32

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Проучването обаче е завършено преди "бомбата", хвърлена от Мирослав Найденов

Две седмици преди парламентарните избори политическата ситуация остава силно напрегната и динамична. Макар мобилизацията на избирателите да расте, значителна част от тях още се колебаят в избора си. Непрекъснатите разкрития и скандали внасят голяма неяснота в изхода от предстоящия предсрочен вот.

Последните скандали около сигнала на Сергей Станишев за незаконни подслушвания в МВР, внесен в прокуратурата, се отразява на предизборните нагласи. Макар да остава първа политическа сила с чувствителна преднина пред БСП, ГЕРБ (28%) губи части от електоралната си периферия, докато Коалиция за България отбелязва ръст от 3 пункта - от 16 на 19% спрямо предходното изследване, реализирано в средата на март. Проучването обаче е завършено преди "бомбата", хвърлена от Мирослав Найденов. Данните показват, че подкрепата за БСП се доближава до 1 млн. избиратели. В същото време ГЕРБ губи 100-150 хиляди гласа и стига до 1,5 млн. избиратели.

Скандалите повишават шансовете на по-малките партии за влизане в парламента. Присъствието на "Атака" и ДПС остава извън съмнение, като потенциалът им на този етап, без да се отчитат гласовете от чужбина, е доста изравнен - 5,2%. "България на гражданите"

отбелязва чувствителен ръст - 4,1%, и ако тенденцията се запази, можем да очакваме присъствието в парламента. Изненада могат да поднесат и редица от т.нар. по-малки партии. Те обаче се оказват не чак толкова нови, а по-скоро формации с известен електорален опит и завидна разпознаваемост сред избирателите. Най-близо до бариерата от 4% се оказва Националният фронт за спасение на България на Валери Симеонов - 2,9%. С потенциал за разширение на влиянието са и редица други, като партията на Веселин Марешки Либерален алианс - 1,7%, ДСБ и БДФ - 1,6%, РЗС - 1,5%. Като се има предвид слабостта на проучванията да отчитат гласовете на колебаещите се до последния момент избиратели, можем да допуснем, че част от тези партии могат да поднесат изненади и чувствително да затруднят формирането на правителство след изборите.

 

Подробна информация от националното и две регионални изследвания във Варна и Пловдив, както и задълбочен анализ на последните тенденции ще изнесем на пресконференция в БТА в понеделник.

МИРА РАДЕВА, Институт за социални изследвания и маркетинг