Борисов: Слуша ме БСП

От началото на кампанията не бил излизал от дома си

Паралелни структури клатят държавата и използват МВР за мюре, като подслушват дори и бившия премиер Бойко Борисов в спалнята в дома му в Банкя! "Сигурно и в спалнята ми са слушали! И какво?! Най-много да ме рекламират!...Могат дори и тази наглост да направят!"

Така самият лидер на ГЕРБ Борисов реагира на най-прясното развитие на скандала "Бръмбаргейт", който тресе държавата - изтеклите в интернет разговори между него, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов. 

В късния следобед от прокуратурата обявиха, че Кокинов е подал оставка от поста си в Софийската градска прокуратура до Висшия съдебен съвет чрез главния прокурор Сотир Цацаров. Етичната комисия на ВСС пък ще се събере в понеделник и столичният обвинител №1 може да отнесе дисциплинарно наказание за уронване на престижа на съдебната власт.
Изтеклите записи вероятно са 15, но

едва няколко
от тях станаха
публични

вчера. Те са изпратени до някои медии от имейл boykonaydenov@mail.ru - досущ като името на зам. главния прокурор Бойко Найденов. Подписът под анонимното писмо пък е компилация от имената на участниците в разговорите - Бойко, Найденов Кокинов.

Подателят твърди, че е служител на СДОТИ - дирекцията на МВР, която отговаря за СРС, и е един от подслушвалите изтеклите разговори. "Ако мислите, че след 20.02.2013г. Цветан Цветанов е спрял да ви подслушва, сте се объркали. Защото аз съм един от тези, които ви подслушват", пише човекът и твърди, че и сега Цветанов "нарежда" на началниците му.

Поводът да пусне материалите пък била репликата на Борисов, че Цветанов се е заклел в децата си, че не го е подслушвал. "Е, не е така", пише в обръщението. От записите става ясно, че подслушаните разговори са от 15 април т.г., около 8,15 ч сутринта, и са от дома на Борисов в Банкя, където се върна, откакто не е премиер.

Анонимният подател казва в прав текст, че той и колегите му са вършили престъпление, подслушвайки незаконно, но според юристи, с които се е съветвал, такова са извършили и слушаните.

"Убеден съм, че рано или късно наяве ще излезе, че има паралелна структура в държавата. Която действа, работи, записва, манипулира, компилира.

От началото на предизборната кампания не съм излизал от дома си. И ако там някой ме е накичил с частни “мероприятия”, се надявам прокуратурата да започне да търси виновниците.

Те не са толкова анонимни, колкото изглеждат”, отсече Борисов по време на изборната си обиколка в Пловдивско.
Той обвини директно лидера на БСП Сергей Станишев и “негови хора”, че стоят зад слухтенето. “Те правят

кампания с
флашки, папки

записи. Просто целта им е хората да бъдат омерзени, да има ниска избирателна активност, да не може да се излъчи правителство. Така ще си мине лятото, ще дойде зимата, която ще е още по-тежка. Това им е целта - дестабилизация на държавата”, изреди Борисов.

Според бившия премиер “шайката около Станишев” имала коли-близнаци на подслушвачите на МВР. Борисов не изключи действащи или бивши служители на службите да участват.

“Не го пожелавам на никой това, и на Станишев дори!”, отсече лидерът на ГЕРБ. “И да слушат как Моника му дава указания. Тези неща рано или късно се обръщат срещу този, който се е възползвал от тях. Да сте ме видели с папки, с флашки и да ходя да ги раздавам по прокурорите?!”, попита той.

“Ако е вярно, че Цветанов е подслушвал, то може да е подслушвал и някого от тях.

Защо ние не ги раздаваме и показваме всеки ден по най-безобразния начин?”, зачуди се още бившият премиер и попита медиите: “Защо се подвеждате и вярвате на тези хора?!” После отсече: “Много вярвам на главния прокурор Сотир Цацаров, че като добър съдия ще успее да отсее слабите места на тезите, които издишат. Аз съм убеден, че рано или късно истината ще излезе наяве. Хората знаят какви са БСП и ДПС. Въпросът беше и нас да ни омаскарят. И ако съумеят, значи са победили”, заключи той.

Цветанов, който вчера бе в Берлин, каза пред “Труд”, че не знае за изтеклите разговори. Но добави: “Това е поредната порция

спекулации и
компромати

Опозицията няма политика и залага на компромати, граничещи с абсурдността. Ние и след 12 май ще продължим да живеем в тази страна и сме длъжни да я водим по европейски път.” Той категорично отрече пред “Труд” да има нещо общо с подслушванията и с незаконно използване на СРС.

От прокуратурата съобщиха още, че незабавно е образувала проверка, която да установи автентичността на записите и дали в тях има данни за извършени престъпления. Проверката обаче веднага е установила едно - записите не са от законни СРС.

Обвинителят БОРИСЛАВ САРАФОВ: Срамно е за прокурор да обижда колеги и журналисти

“Срамно е за един прокурор да говори така за колеги и за журналисти.” С тия думи зам. главният прокурор Борислав Сарафов коментира пред ПИК подслушаните разговори между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов. Тримата обсъждат вулгарно сексуалната ориентация на прокурорите Божидар Джамбазов и Роман Василев, както и на един журналист.

Сарафов беше единственият представител на държавното обвинение, който не избяга вчера от въпросите на репортерите. Запитан от “Труд” добави ли нещо към вече казаното пред ПИК, той повтори: “Срамно е. Случаят ще бъде проверен, както подобава.” Малко по-късно прокуратурата съобщи официално, че Кокинов е подал оставка.

Следовател №1: Даваме уроци на наркотрафиканти 

Моят имейл е bnaidenov@nsls.bg и нямам представа за друг, каза вчера  шефът на Националното следствие Бойко Найденов.

Изказването му бе в отговор на въпроса дали има нещо общо с имейла boykonaydenov@mail.ru, от който са пратени аудиозаписите на скандалните разговори до някои медии.

Вчера Найденов бе на полигона край Ихтиман за следствен експеримент за атентата в Бургас. Запитан каква е тази държава, в която се записват масово срещи, Найденов каза: “Това е България и ние сме нейни граждани - вие, аз, тези, които са се срещали, и които са записвали.”

Найденов добави, че няма впечатления прокурор Кокинов да е в изолация. Напротив, бил ангажиран с едни от най-тежките дела, започнали наскоро.
Найденов обясни още, че записът би могъл да е направен, като някой от тримата носи записващо устройство или то е монтирано на мястото на срещата. Третият начин бил дистанционно. Можело и чрез “активиран” телефон.

“Много са начините. Най-важното е, че те трябва да се ползват срещу лица, които извършват престъпления. Със сигурност в момента те са най-доволни. Защото на един наркотрафикант сега му даваме уроци как да се предпази утре”, каза Найденов
Останалите действащи и споменати лица от записа - прокурорът Кокинов, заместниците му Джамбазов и Василев, ексминистърът Мирослав Найденов и сътрудничката му Кристина, не отговаряха на телефоните си вчера.

“Не е мъжко, ела да ми кажеш капут в лицето”, обърна се към Борисов Николай Бареков.

БСП: Мафията ни превзе 

“Мафия е превзела държавата. Това е политическа клика, която прави каквото си поиска.” Това каза  лидерът на БСП Сергей Станишев вчера. Според него истинският поръчител на незаконното подслушване е Бойко Борисов, а Цветан Цветанов е само изпълнител. 

“Време е всички демократични сили, без ГЕРБ, да започнем да мислим как да спасяваме държавата”, заяви Станишев. Той бе категоричен, че са необходими решителни действия за пречистване на държавата, като важна роля има и прокуратурата. Станишев обясни, че бил шокиран от изтеклите записи.

Той призова прокуратурата да направи спешна проверка на разпространените до медиите файлове. “Ако те са автентични, това значи, че реално Борисов и Цветанов продължават да контролират държавата”, заключи лидерът на БСП. Според него по-големият проблем е, че във файловете върви дискусия как да бъде възпрепятствано правосъдието, а това е “тежко криминално престъпление”.

В отговор на твърденията на Борисов, че стои зад незаконното подслушване, Станишев каза: “Няма да коментирам. Борисов си призна още за Мишо Бирата и няма последствия. Той не осъзнава ли какво е извършил?” И попита: “Това ли е президентът, който българите искат да видят?” “Борисов и Цветанов нямат място в политическия живот. Въпросът за тях не е от какво излизат, а къде влизат”, добави Петър Курумбашев.

“От публикуваните скандални записи стана ясно, че сме управлявани от подземие, облечено в публична власт”, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. “В тази критична ситуация главният прокурор Сотир Цацаров трябва да бъде решително подкрепен от всички”, добави Местан. И посочи, че ако това се случва в нормална европейска държава и се окаже, че записите са автентични, уличените лица отдавна да са в ареста.

След тези разкрития ГЕРБ са в тежка политическа изолация, заключи лидерът на ДПС. “Въпросът е защо Цветанов днес е в Бундестага. Може би е в ход сценарий, при който Боса и заместникът му да си разменят местата”, реторично попита Местан и бе категоричен, че този сценарий няма да успее.

Председателят на ДСБ Иван Костов заяви, че ГЕРБ са се превърнали в нещо опасно и това опасно нещо всички го свързвали с “двамата сиамски близнаци” Бойко Борисов и Цветан Цветанов. “Те двамата политическо бъдеще не могат да имат и това трябва да е ясно на тези, които гласуват”, допълни Костов. Според него няма смисъл хората да гласуват за сини фалшификати, които се отказаха от собственото си управление.