Трайчо учуден - не знаел, че го подслушват

Бившият икономически министър заяви, че никога не е имал твърди доказателства за това

Обвиненията на прокуратурата срещу Мирослав Найденов са плод на вътрешнопартийни разправии, смята бившият министър на икономиката в кабинета "Борисов" Трайчо Трайков.

"В ГЕРБ има много честни хора, които се чувстват омерзени от всички тези ритания по кокалчетата," допълни той.

Трайков не скри учудването си от изненадващите разкрития, които Мирослав Найденов направи вчера в ефир. Найденов заяви, че като министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е подслушвал всички министри от кабинета Борисов, включително самия лидер.

Трайков твърди, че не е имал твърди доказателства, че е бил подслушван. Според него Найденов вероятно е имал, тъй като е говорел, че е следен и подслушван от самото начало. По думите на Трайков, след изтеглите разговори с гласа на премиера се е създала почва за допълнителни спекулации по темата.

"Важно е да не се възприеме като част от предизборната кампания,” подчерта Трайчо Трайков. Той заяви, че се чувства лично засегнат по-скоро като гражданин, а не като политик и бивш член на правителството.

"Ако някой министър каже, че е против, ще го обвинят, че иска да си краде на воля. Аз тогава си позволих да изразя различно мнение, затова и приех поканата," заяви Трайков, според който скандалът е симптом за проблеми в демократичната система на България.

Трайчо Трайков потвърди, че Мирослав Найденов заедно с Цветан Цветанов е бил в близкото обкръжение на Бойко Борисов. По думите му, развитието на скандала с подслушванията и ролята на Мирослав Найденов в него са учудващи за всички, които са били поне малко запознати с отношенията между бившия земеделски министър и експремиера.

Бившият икономически министър констатира, че голяма част от случващото се в ГЕРБ произхожда от лични склонности да се действа според характера на хората. "Може би дори е имало ревност, която аз обаче не съм имал време да изпитам," призна Трайков.

Трайчо Трайков подаде оставка след провала на бизнес форум в Катар през пролетта на 2012 г.

Той разказва, че след като кацнали в Катар, Цветанов му казал, че има решение да си подаде оставката и той е там "за да я получи на хартиен носител". Трайков обаче отказал и поискал разговор с премиера, защото той го е назначил и той могъл да му поиска оставката.

"В ГЕРБ има хора, които ми казваха и преди, и след оставката „Бойко се обгради само с подмазвачи, но това ще му изиграе лоша шега" призна още Трайков.