Обмислят създаване на "добър" ГЕРБ начело с Кристалина

Най-доброто от печата

26-04-2013, 08:06

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Целта са следващите парламентарни избори през 2017 г.

Кръг около президента Росен Плевнелиев обмислял нов ГЕРБ или направо нова дясна партия, но начело с Кристалина Георгиева, разкрива „168 часа".

Мандатът на Георгиева като еврокомисар изтича в средата на 2104 година. Сценарият тя да оглави дясна формация бил лансиран тези дни от опоненти на досегашните управляващи.

Имало три тези - първата е, че Бойко Борисов едва ли ще стане част от проект около държавния глава. Втората е, че бившият премиер оставя провалилите се лица от ГЕРБ в старата партия и става част от „по-добрия" ГЕРБ с Кристалина Георгиева.

Третата е най-радикална - предсрочни президентски избори, които Борисов печели, а еврокомисарката става лидер на ГЕРБ и министър-председател. Бившият премиер можел да изненада всички, като наследи Плевнелиев на поста преди да е изтекъл мандата му.

Предположенията са, че Кристалина Георгиева ще се включи в българската политика след изтичането на мандата й в Брюксел догодина. Социологическите проучвания сочат, че около нея няма негативи. За новия ГЕРБ била канена и Надежда Нейнски. Тя можела да прокара път на „добрия" ГЕРБ до Европейската народна партия и да го легитимира. Иван Костов също дал знак, че е готов да се съюзи с ГЕРБ, но не този на Цветанов и Бойко, а с тези хора от партията, които били авторитетни и с високо обществено доверие.

В кръга около еврокомисаря и президента гравитирал и бившият външен министър Николай Младенов. Идеята на радетелите на новата партия била да имат достатъчно време до следващите парламентарни избори, които, ако са редовни, трябва да са през 2017 година.