Партии крадат гласове с преправени плакати

Най-доброто от печата

26-04-2013, 07:41

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Хора на Слави Бинев лепят върху чужди постери своя номер в бюлетината

Нова шашма, чиято цел е гласове от електората на дадена партия да се отклоняват в полза на друга, роди плакатната война. Съобразителни активисти фалшифицират чужди афиши, като заличават посочения на тях номер в бюлетината на съответната формация, поставяйки върху него числото, с което участва в надпреварата тяхната партия.

Идеята е избирателите да бъдат заблудени и в крайна сметка да маркират в бюлетината погрешния номер, който са видели на плакатите на формацията, която подкрепят.

Схемата вече се прилага от партията на Слави Бинев ГОРД, алармираха от ГЕРБ.

Водачът на листата на формацията на Бойко Борисов за вота в Кърджали Цвета Караянчева е подала вчера жалба в Районната избирателна комисия (РИК). Хората на Бинев залепили своя номер в бюлетината върху плакатите на ГЕРБ в нощта срещу четвъртък.

"Скандално е, че ГОРД използват наши предизборни материали, за да заблуждават избирателите и да търсят подкрепа за наша сметка. Това обаче не ме учудва, тъй като ГОРД е поредната партия еднодневка, която паразитира върху чужд гръб и използва нечистоплътни хватки, за да отклони гласове от ГЕРБ. Жалко е, че някои политически формации разчитат на евтини рекламни трикове, за да печелят дивиденти", коментира Караянчева.

Както писа "Монитор", плакатната война се разрази още в първите дни след старта на кампанията. След като се доказа, че активисти на БСП покриват чужди афиши на ГЕРБ със свои, районните избирателни комисии са били затрупани и от жалби на социалистите за същото нарушение.

Във Видин например ГЕРБерите окичили свои постери върху тези на левицата край жп гарата и сградата на общината.

От СДС също се включили в кампанията за заличаване на червените предизборни постери. Социалистите пуснали жалба в РИК срещу партията на Борисов и за това, че нейни агитматериали се съхраняват в общинска сграда на пазара в Кула. Междувременно плакати на ГЕРБ на метална ограда във Видин и на автобусна спирка в село Антимово били покрити от постери на партията на Миглена Кунева "Движение България на гражданите".