Васил Божков бяга от отговорност за зациклилите магистрали

Най-доброто от печата

26-04-2013, 07:38

Снимка:

МРРБ

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Договорът за лот 2 на "Марица" може да бъде развален

Бизнесменът Васил Божков вчера отрече да има нещо общо с основната фирма, която строи отсечки от магистралите "Тракия" и "Марица" - "ПСТ Холдинг" (ПСТ е съкращение от "Пътностроителна техника"). Тези отсечки закъсняват драматично заради финансови проблеми на холдинга, подизпълнителите периодично протестират за неизплатените им пари, а в последните дни шефът на пътната агенция Лазар Лазаров дори се закани, че договорът за лот 2 на "Марица" може да бъде развален, защото там не се работи от миналата година. 

"Господин Божков и фирмите, в които той е мажоритарен акционер, нямат абсолютно никакво участие в "ПСТ холдинг". Причината за това е продажбата на дяловете на г-н Божков и компаниите му на нов собственик", твърди разпратено до медиите съобщение от "Нове холдинг". Справка в търговския регистър показва, че Васил Божков действително няма директна връзка с "ПСТ холдинг" и че отдавна е излязъл от надзорния съвет. Но представител на холдинга е "Нове Холдинг", в която Божков все още участва в съвета на директорите - според търговския регистър. "Относно евентуални въпроси за собствеността на "ПСТ холдинг", "Мостстрой" и "Холдинг Пътища" АД запазваме правото си да не коментираме търговски взаимоотношения към момента", пише още в съобщението.

По информация на Медиапул от източници от строителния бранш офшорни компании, зад които стои един от собствениците на Първа инвестиционна банка - Цеко Минев, са изкупили пътния бизнес на Васил Божков. Сделката е осъществена в края на март. ПИБ е придобила собственост срещу заема от 40 млн. лева, отпуснат на "ПСТ Холдинг". "Нямам нищо общо с тази сделка. Аз съм обикновен акционер в ПИБ, който веднъж годишно участва в общото събрание на банката", е казал Цеко Минев пред Медиапул и отказал повече коментар.