Борисов: ГЕРБ е на Цветанов

Най-доброто от печата

26-04-2013, 07:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Той отказа да се раздели с него след скандала с подслушванията

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията е на Цветан Цветанов и се скара публично на заместника си. Поводът обаче не бе скандалното твърдение на Мирослав Найденов по Би Ти Ви, че бившият МВР шеф е подслушвал министрите и президента. Напротив, Борисов смъмри Цветанов, че е предлагал Найденов за водач на листа.

"Цветанов друг път да си гледа кадрите и да не ми предлага такива водачи на листи, които на другия ден казват, че са подслушвани. В Библията е казано: няма ненаказано добро, това си е кадрова грешка на Цветанов, защото петнайсетина дни преди изборите, даже беше пуснал и социологически проучвания като шеф на щаба, и ми доведе Миро Найденов за водач на листите в Благоевград и Пловдив-област. Аз казах - в Благоевград ще си ти, а в Пловдив-област - областният управител", каза Борисов пред журналисти в Златоград.

Така бившият премиер коментира твърденията на Найденов, че Цветанов е подслушвал членовете на кабинета на ГЕРБ. Бившият земеделски министър призова Цветанов да се оттегли от политиката.

Моторът на
партията

Борисов даде да се разбере, че няма да се раздели с Цветанов, когото нарече "мотора на партията".

"Моля се всички, които толкова настоятелно искат да отстранят Цветан Цветанов, да се стегнат, и аз съм убеден, че всичко ще излезе наяве. Така преди няколко месеца Станишев и компания спекулираха, че ние сме избрали главния прокурор, и аз се заклех тогава, че ние заставаме зад кандидатурата на Сотир Цацаров по простата причина, че той е най-добрият съдия, когото аз като главен секретар познавах", каза Бойко Борисов. Той говорил с Найденов преди 2 дни, но бившият министър не му и споменал за обвиненията си срещу Цветанов.

"От първия ден, откакто му започна проверката, аз съм си говорил с Найденов поне 10 пъти, и съм му казвал, нека ти направят проверката, нека да завърши, това ще ти реабилитира името.Запази си спокойствието, имаш си записи на това, което е занесъл преди няколко дни на главния прокурор. Истината винаги излиза наяве и съм убеден, че един ден тя ще излезе", обясни лидерът на ГЕРБ.

Бившият шеф
на МВР се кълне
в децата си

Борисов подчерта, че е сигурен, че не е имало такова подслушване, защото самият Цветанов му се е заклел в децата си.

"Най-малко Миро Найденов може да се оплаче от Цветанов. Той го е бранил през цялото време", добави Борисов. "Как ще каже, че аз съм знаел, че подслушва министри . Ако някой министър е слушан, то е било винаги със съдийско разрешение и със санкциите, които законът позволява", каза Борисов. И заяви, че е предупреждавал Цветанов да внимава със СРС: "Внимавай, гледай с четири, с 20 очи, с колкото искаш."

“Тези инсинуации, че Цветанов ме е държал с нещо: с к'во ме държи, ето партията му я давам веднага, аз не искам да се занимавам с партийна работа, това ми е смърт да се занимавам със структури, аз искам да строя и да управлявам това, което мога. Партийното строителство изцяло му е дадено, идва накрая списъкът при мен, гледам ги, не ми хареса някой, драскам и слагам. Цветанов беше 3 години председател на партията, всичко беше в него и ако иска, няма да ми я даде. Така че на Станишев може да му предадете, че ГЕРБ е на Цветанов”, заяви Борисов.

Самият бивш вътрешен министър заяви пред журналистите, че от 2006 г., когато е започнал изграждането на партия ГЕРБ, всичко, което е правил, го е съгласувал с лидера.

“Сега опонентите ни се изнервят, защото нямат какво да противопоставят. Затова се режисират сигнали като този и като “Буда”, за който също моментът не беше избран случайно. Специални разузнавателни средства са били прилагани само съобразно закона. Всичко, което съм правил, съм го правил в интерес на държавата. Всичко, което съм правил, съм го правил за да разбием организираната престъпност”, декларира Цветан Цветанов.

Бившият премиер одобряваше подслушването на министри

"Не виждам нищо лошо да се подслушват министри, вицепремиери и шефове на агенции. Колкото трябва - толкова. Корупцията е по висшите етажи на властта."

Така на 6 януари 2011 г. премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на водещия по Би Ти Ви Виктор Николаев колко министри се подслушват. Борисов каза, че е мнителен и иска да има контрол върху действията на подчинените си.

"Не, няма лични права за министри и зам.-министри, шефове на агенции или премиер", отговаря Борисов на репликата, че подслушването е нарушаване на личните права.

Министрите от листите отричат или не коментират

Бившите министри Трайчо Трайков и Стефан Константинов, които бяха отстранени от кабинета "Борисов", до голяма степен потвърдиха думите на Мирослав Найденов, че вероятно са били подслушвани. Колегите им, които са кандидати за депутати от ГЕРБ, или отрекоха, или отказаха коментар по темата.

"Случвало ми се е да оставя телефона в съседна стая, докато имам разговори, заради опасения за подслушване", каза Трайчо Трайков пред БНР. И добави: "Беше публична тайна, че сме подслушвани." Трайков определи Найденов като "вътрешен човек на ГЕРБ" и затова няма основания да не му се вярва. Според бившия икономически министър Найденов е трябвало да каже за подслушването по-рано, защото в предизборна обстановка има опасност хората да решат, че казаното не е вярно.

Бившият здравен министър Стефан Константинов разказа, че при встъпването си в длъжност поискал МВР да провери кабинета му за "бръмбари". Оказало се, че няма нерегламентирани подслушватели, а на въпроса за регламентираните отговорили само с усмивка.

Бившият министър на българите в чужбина Божидар Димитров заяви, че не е имал усещането, че разговорите му се слушат, но от времето на комунизма знаел, че вероятно това се прави.

"За Бога, кому е нужно всичко това?!", изригна във фейсбук външният министър Николай Младенов. Според него скандалът е сценарий на БСП и техните производни, пречи на България и държи хората в плен на хаоса.

"Отличничката" в кабинета "Борисов" Лиляна Павлова отказа коментар, защото било работа на прокуратурата да изясни казуса. Другият "отличник" в предишния кабинет Делян Добрев заяви, че е чувал всякакви вицове за подслушванията, но от предизборните си срещи с хората разбрал, че те не се интересуват от темата.

Като "закъсняла защитна реакция" определиха "бомбата" на Найденов бившите му колеги Ивайло Московски, Тотю Младенов и зам. финансовият министър Владислав Горанов. "Не може всички служби за сигурност по целия свят да оценяват усилията на Цветан Цветанов в борбата с организираната престъпност и да ги награждават, а тук в България да го изкарват най-големия душманин", каза Московски пред "Фокус".

Опозицията: Бойко, кажи си!

БСП
Върхът на България е бил "организирана престъпна група", коментира лидерът на БСП Сергей Станишев. Левицата настоя Борисов и Цветан Цветанов незабавно да излязат от листите и политиката и обяви, че истинският поръчител на незаконно подслушване е лидерът на ГЕРБ. "Ако са мъже, нека се оттеглят. В противен случай честни избори не може да има и под съмнение се поставя бъдещето на България", обясни евродепутатката Илияна Йотова. И призова двамата да се откажат от имунитета си, за да се развържат ръцете на прокуратурата. "Става дума за битка между мафиотски кланове в ГЕРБ", каза Петър Курумбашев. БСП призова президента Плевнелиев "да не мишкува", а да каже знае ли бил ли е подслушван.

ДПС