Синът на Луканов поведе бащи за равни права след развода

Най-доброто от печата

26-04-2013, 07:25

Снимка:

Йордан Симеонов

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Децата на разведени родители в България са поне 300 000

Карло Луканов, синът на убития премиер Андрей Луканов, поведе вчера шествие на бащи, които искат равни права над децата си след раздялата или развода с майките.или развода с майките.
Младите мъже издигнаха плакати: "Бащи и майки пред Бог сме равни, пред вас не сме - докога", "Съвместно упражняване 50 на 50 родителски права", "Бащинство не е равно на донорство", "Майка не е равна на семейство".

Митингът в Деня за информиране за родителското отчуждаване тръгна от Брачното отделение на Софийския районен съд, премина през няколко институции и завърши пред правосъдното министерство. За цвят между мъжкото множество се срещаха и потърпевши баби свекърви, втори съпруги и други засегнати.

Моята история не е фрапантна, в момента нямам особени проблеми, но съм тук заради каузата, обясни Карло Луканов. Той е баща на 12-годишната Мария. Разделен е с майка от 8 г. Според него у нас годишно има по 10 000 развода. Вероятно още толкова са разделените двойки, съжителствали без брак. 

"По наша оценка децата на разведени родители в България са поне 300 000. Не всички родители са в конфликт, но при всички случаи децата в риск са хиляди", каза Карло Луканов.

Бащи сме само по акт за раждане, права нямаме, само задължението да плащаме издръжка, възмути се Желяз Дренчев. Той не е виждал сина си Мартин от 4 г. Първо малкият бил в Австрия, а сега - в родината, но пак не можел да се добере до него. Не знаел дори кой номер обувки носи вече. 

Гледам детето от 6 г., 52 уикенда в годината е било с мен, разказа пък Георги Лазаров, който бе дошъл на протеста с дъщеря си Десислава. Тя ту се гушкаше в баща си, ту си правеше сапунени мехурчета, без да разбира грижата на големите.