Църквата скочи срещу скандалните трупове в ЦУМ

Общество

25-04-2013, 09:50

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Митрополит Гавриил смята изложбата "Човешкото тяло" за абсурдна и нехуманна

Христовото откровение за човешкия произход, призвание и спасение е святата основа на православната антропология – църковната богословска наука за човека.

Това се казва в становище на ловчанския митрополит Гавриил във връзка с изложбата "Човешкото тяло - разкрито и реално". Тя ще бъде открита днес на третия етаж на ЦУМ. Създадена е от американската компания Premier Exhibitions - водещ организатор на изложби, свързани с човешката анатомия. Труповете в изложбата на д-р Фон Хагенс са реални човешки останки, обработени с т. нар. метод на пластинацията - процес, при който се спира процеса на гниене на мъртвото тяло, а течностите в него се заместват с полимерни химични съединения.  Целта е да подпомогне изучаването на човешкото тяло без да е необходимо медицинско образование, предаде БГНЕС.

Някой от експонатите в изложбата показват без никаква визуална намеса истинската същност на частите на човешкото тяло.

Човешкото тяло е призвано да съслужи на човешкия дух и на действащата в него Божия благодат, така че човешката личност да постигне същинското си призвание – в тялото и духа си да придобие християнската святост. В Православната църква Бог ни показва, че именно това е нашето призвание и то е напълно постижимо – св. нетленни мощи на православните светии са едно от доказателствата за преобразяващата сила на Светия Дух, чрез която материята придобива благодатни, свръхестествени свойства на нетление, благоухание и чудотворство.

Според митрополит Гавриил изложбата "Човешкото тяло - разкрито и реално" не ни предлага да съзерцаваме нищо достойно.

Предлага ни се да заплатим, за да разгледаме изложба на абсурда, в която човешката личност е редуцирана до нейната телесност, казва той и допълва, че мъртвото, разлагащо се човешко тяло обикновено влияе отрицателно върху човешката психика, създава отрицателни емоции. Хората могат да получат от такова зрелище сериозни дълготрайни психически травми.

Св. Църква допуска излагането за поклонение на свети мищи и достъпа до тях в свещената среда на православния храм. Затова църквата счита за осквернение и обида, както към мъртвите, така и към живите, в Централния универсален магазин на София да бъдат изложени човешки тела.

Bodies Revealed е посетена от над 30 милиона души в цял свят. Гостувала е в почти всички големи градове в Европа, Северна и Южна Америка. Сега тя пристига у нас след изложение в Белград.