Берлин стяга квартал за наши роми

Най-доброто от печата

25-04-2013, 07:19

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Благотворителни дружества се грижат за имигрантите

Властите в Берлин ще изградят временен приют за ромски имигранти от България и Румъния. Идеята е залегнала в програма, с чиято помощ германската столица ще се бори с прииждащите чужденци и нарастващото социално напрежение в страната.

Финансирането й обаче все още е под въпрос.

Във временния приют ромите ще могат да отседнат за определен период от време. Там те ще получават помощ и съвети от социалните служби.

Властите имат намерение да се погрижат за образованието и здравеопазването на групите. Важен приоритет са имунизациите и медицинският контрол на децата и на бъдещите майки. Повечето ромски семейства нямат здравни осигуровки и са разпределени към благотворителни дружества.

В Берлин са стигнали до заключението, че ромите имат лош опит с държавните институции в собствените си страни и затова първо се опитват да решат проблемите си, както знаят. Така обаче те попадали в ръцете на съмнителни бизнесмени, работодатели, които ги наемат на по-ниски надници или се забъркват в схеми със злоупотреби с нискобюджетни жилища.

За момента в Германия има 168 групи за обучение, съставени предимно от ромчета, където малчуганите се подготвят за училище. Това са деца, които преди това никога не са ходили на училище. Само в рамките на 18 месеца броят на учебните групи се е утроил.

„Преди всичко трябва да интегрираме добре деца в училище и младежите в професионалното образование“, смята сенаторката по интеграцията Дилек Колат. По думите й не става въпрос за „мигриране в социалната система”.