Главният секретар на МВР отказа да подаде оставка

Политика

24-04-2013, 18:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Разпитват Калин Георгиев и Флоров във вътрешната комисия на НС

Калин Георгиев смята, че ако напусне това ще се изтълкува като признаване на вината му във връзка с подслушванията

Главният секретар на МВР Калин Георгиев обяви, че няма да подаде оставка заради скандала с подслушването в силовото министерство.

"Не живея с мисълта да съм главен секретар, но ако сега подам оставка, това може да се изтълкува, че признавам вината на разследваните от прокуратурата служители в МВР", заяви пред bTV Калин Георгиев.

Изявлението на главния секретар на МВР идва на фона на активната работа на прокуратурата по скандала с подслушванията, който се развива успоредно с предизборната кампания.

Bulgariautre.bg припомня, че през март в прокуратурата бе подаден сигнал по повод анонимен доклад, разкриващ множество нарушения.

12 прокурори извършиха проверка на МВР. Оказа се, че над 75% от сигнала отговаря на истината. За останалата част все още не може да бъде установено, защото информацията е изтрита в първите часове на проверката от ръководителите на СДОТО.

Образувани бяха четири досъдебни производства срещу Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров и Радко Димитров. Разследваха ги за злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и създаване на официален документ с невярно съдържание.

Прокуратурата изследва и как бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е изпълнил задълженията си да осъществява контрол по прилагането и използването на СРС.

След осемчасовите разпити на Цветан Цветанов вчера, днес и председателят на БСП Сергей Станишев беше призован да свидетелства по собствения си сигнал.

Именно лидерът на левицата подаде данните до прокуратурата за незаконното използване на СРС-та срещу политици, бизнесмени и общественици.