Прокуратурата прекрати проверката срещу Борис Митов

Документите, заради които подгониха журналиста, се оказаха публични

"Прокуратурата спря проверката срещу журналиста Борис Митов заради липса на данни за извършено престъпление", съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов.

На 5 април прокуратурата започна проверка срещу журналиста за разгласяване на държавна тайна. Причина за това стана статията на Борис Митов  "Българският "Уотъргейт”: А кой ще проверява проверяващия?".

В нея Митов пише за нарушения по назначаването на СРС-та по делото "Цонев, Сантиров, Попов", допуснати от зам.-градския прокурор Роман Василев.

Интересът на държавното обвинение, обаче, предизвикаха не изнесените от журналиста факти и данни, а факсимилета на документи, свързани с въпросните СРС-та.

По едно от тях главният прокурор Сотир Цацаров призна, че бил подведен в качеството си на шеф на Окръжния съд в Пловдив.

Днес от Софийска градска прокуратура обявиха, че документите по делото "Цонев, Сантиров, Попов" не са били секретни. 

Преди да открие документите в явното деловодство на Софийския градски съд, обаче, прокуратурата привика Борис Митов с искане журналиста да разкрие източниците си.

Митов бе заплашен, че ако не го стори, може да понесе наказателна отговорност. Това обаче е в разрез с практиката на Европейският съд по правата на човека.

Според ЕСПЧ журналистите не са длъжни да разкриват своите източници на информация, освен ако съдът не реши, че няма друг начин сигурността на държавата да бъде защитена.

Припомняме, че докато прокуратурата разпитваше Митов, десетки журналисти и граждани протестираха пред Съдебната палата в негова защита.