Пришълецът срещу ученитe (СНИМКИ)

ДНК анализ установи, че извънземното от Атакама е човек

Една от може би най-любопитните загадки от последното десетилетие направи крачка напред по пътя на своето разкриване.

ДНК тестове върху 13-сантиметровото "извънземно", чийто скелет бе открит преди 10 години в Чили, доказаха, че въпросното създание всъщност е мутирал човек, съобщи Daily Mail.

Това опроверга първоначалните хипотези, че зловещото същество е абортиран зародиш или примат.

Още откакто малкото човекоподобно – наричано "Хуманоидът от Атакама", или на галено Ата – бе открито в пустинята Атакама, съществуват най-различни теории за неговия произход. Най-много привърженици обаче набра теорията за извънземния произход на създанието.

Извършените тестове върху мумифицираните останки бяха включени от учените в новия документален филм "Сириус".

В очакване на премиерата му, голяма част от НЛО ентусиастите по света се надяваха той да разкрие някакъв голям пробив в търсенето на живот из Космоса.

В крайна сметка, малкият скелет определено носи някои от признаците на представата, която сме си изградили за малките зелени човечета – несъразмерно голяма глава, малко тяло и издължени крайници.

"Мога да заявя с абсолютна сигурност, че съществото не е маймуна. То е човек – дори по-близо до човек, отколкото са шимпанзетата", коментира Гари Нолан, директор на катедрата по клетъчна биология в Станфордския университет в Калифорния.

"Очевидно е дишало, хранило се е, имало е метаболизъм. Основният въпрос е колко голямо е било, когато се е родило и къде", заключи той.