Робот, наречен на ацтекски бог, сътвори сензация

Свят

23-04-2013, 16:52

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриха гробницата на основателя на маите (снимки)

Малкият изследовател откри три нови подземни прохода под един от най-големите храмове в Мексико

Робот направи изумително археологическо откритие под прочутия храм на Кетцалкоатл в Мексико, пише Daily Mail.

Дългият едва 90 сантиметра изследовател, кръстен "Тлалок 2" на ацтекския бог на дъжда, първоначално бил спуснат в дълбините на Пирамидата на Слънцето, до която се намира храма.

Целта му била да открие безопасен маршрут за човешка експедиция.

Но вместо това той изненадал експертите, като попаднал на цели три неизвестни до този момент прохода.

Роботът прекарал месеци в изследването на подземните тунели на светилището, известно още като Храма на Пернатата змия, разположено на 48 километра североизточно от град Мексико.

"Тлалок 2" е оборудван с камера и механични ръце, с които да разчиства препятствията по пътя си, докато се провира през тесните проходи.

Направеното от него откритие може да се окаже с голяма историческа стойност. Ако проходите се проучат и отведат до гробница, това ще спомогне да се разгадае социалната структура на теотиуаканското общество, останала загадка вече повече от век.

Учените се надяват да достигнат до тунела, отвеждащ до главната камера в храма.

"Има огромна вероятност в централната зала да открием реликви от хората, които някога са управлявали Теотиуакан", заяви още през 2010 археологът Серхио Гомез, година след като са започнали главните проучвания на основите на гробницата.

Теотиуакан (в превод "където боговете са сътворени") е бил един от най-големите културно икономически и религиозни центрове в предколониално Мексико. Основан около I век пр.н.е., градът упражнявал влияние върху цяла Централна Америка, макар да не е свързан директно с никоя империя или цивилизация.

Градът е напуснат по неизвестни причини и става необитаем през IX век, а 3 века по-късно е "преоткрит" от ацтеките, които използват храмовия комплекс за култови ритуали.

Днес Теотиуакан е обект на непрекъснато проучване още от 1905 г., като са разкрити пирамидите, по-големите тераси и храмовите обекти.