Държавен рекет! ДКЕВР ни набутва "умни" електромери

ЕРП-тата се дърпат, защото това ще оскъпи тока, но са готови да ги въведат, ако ги задължат

ДКЕВР обсъжда въвеждането на интелигентни измервателни системи за електрическата енергия.

От трите ЕРП-та обаче подчертаха, че въвеждането на "умните" електромери ще доведе до допълнително натоварване на крайния потребител, тъй като ще повиши цената на мрежовата услуга.

"Колкото и да не ми се иска във всички случаи потребителите ще трябва да изплащат една част от въвеждането на тези електромери", коментира шефката на енергийния регулатор Евгения Харитонова.

Тя обясни, че според европейска директива до 2020 г. трябва поне 80 на сто от електромерите у нас да бъдат подменени с "умни".

По думите й за въвеждането и подмяната на старите с нови и "умни" ще трябва да се търсят пари от европейски фондове, "не трябва потребителите да изплащат тези електромери", посочи Харитонова.

Тя отбеляза, че ДКЕВР може да задължи трите ЕРП-та (ЧЕЗ, Енерго Про и EVN) да търсят такива външни средства.

"Не може, а и не трябва само една фирма, колкото и голяма или малка да е тя, да обслужва измерването на цяла България и това трябва да се проследи", настоя шефката на регулатора.

От ЧЕЗ заявиха, че приемат за нецелесъобразно задължителното въвеждане на такива електромери, което според тях ще доведе до покачване на мрежовата цена и ще натовари крайния потребител.

От ЕVN заявиха, че имат готовност до 2020 година да въведат интелигентни измервателни уреди на 80 или на 100% сред потребителите си.

Енерго Про също коментираха, че са готови при евентуално задължение да въведат такива "умни" електромери.

"Не бягаме от въвеждането на смарт технологията, но дори в ЕС това е технология, която тепърва се развива", коментира Пламен Стефанов, председател на Управителния съвет на "Енерго Про Продажби".

Според сметките на дружеството, масовото въвеждане на смарт измерването в момента ще натовари мрежовата цена за потребителите с 44%.