95 хил. българи със стари лични карти, ама си траят

От МВР предупреждават - нередовните документи за самоличност отрязват достъпа ви до административни и институционални услуги

До края на годината средно на месец изтичат по 16 000 лични карти, това е 2,5 пъти по-малко от издадените, отчитат от МВР.

Макар че издадените нови лични карти са повече от изтичащите, все повече нараства броя на българите, които не подновяват личните си карти в срок.

Така например през 2010 г. са изтекли и не са подменени  - 21 161 лични карти, за 2011 г. те са 26 690, през 2012 г. нарастват на 44 193, а за януари 2013 г. те са 2 896.

Това означава, че 94 940 граждани ще бъдат санкционирани заради това, че ползват невалидни лични карти.

Законовият срок, в който хората са длъжни да подадат заявление за подмяна на документа си за самоличност, е 30 дни от датата на изтичането му.

От МВР предупреждават, че нередовната лична карта отрязва достъпа до различни административни и институционални услуги.

Без валиден документ за самоличност не можете да упражните и правото си на глас на предстоящите на 12 май извънредни парламентарни избори.

За да поощрят гражданите да подновят личните си документи, от Дирекция "Български документи за самоличност" са въвели възможност таксата за издаването им да се заплаща и чрез ПОС терминал. Кодът за лични документи е 123.

Създадена е възможност чрез ПОС терминалите да се заплащат и глобите, определени с наказателни постановления при изгубени, неиздадени в срок или повредени лични документи.