Все повече нагласени обществени поръчки

Най-доброто от печата

23-04-2013, 07:33

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Манипулациите стават и със знанието и прякото участие на възложителя

През последните години зачестяват манипулациите при търговете за обществени поръчки, като се наблюдава и картелно манипулиране, при което участниците договарят помежду си оценката, стойността на поръчката и избора на изпълнител. Това съобщи вчера председателят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Петко Николов, който подписа със зам. главния прокурор Камен Михов споразумение за сътрудничество между двете институции.

Според Николов много често възникват съмнения, че манипулациите стават и със знанието и прякото участие на възложителя.

Досега КЗК има три производства за тръжно картелиране. През 2010 г. бяха проверявани доставчици на лекарства, но не бяха открити нарушения. През март м.г. ведомството наложи яки глоби от общо 3 млн. лв. на три фирми, които участваха в търг за доставка на самолетни билети на Министерство на финансите и представиха еднакви оферти.
В момента тече производство и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за процедури по Оперативна програма “Регионално развитие” със съмнение за разпределение на пазара, но проверката още не е приключила.

През май 2010 г. антимонополното ведомство прие собствени насоки за противодействие срещу тръжните манипулации при провеждането на обществени поръчки. В тях беше посочен обширен списък на обстоятелствата, които могат да навеждат за съмнения, че една процедура е “нагласена”. Например участието на по-малко от очаквания брой компании, подаването на оферти от малък брой от фирмите, купили тръжна документация, подобен външен вид на офертите на различни кандидати, “дежурни” участници в процедурите, които не печелят никога, или напротив - печелят винаги, без да са налице някакви основателни причини от правно, икономическо или техническо естество.

Договорките могат да се засекат не само на хартия. При проверка на подадените по електронен път тръжни книжа може да лъснат и правени от едно и също лице корекции в документите - това също е отчетено в насоките на антимонополистите.
Санкциите за картелни споразумения могат да достигнат до 10% от оборота на нарушителите за предходната година.