Израел ни хвали за арест на канадка, свързана с Иран

Според "Джерузалем пост" арестуваната може да е била свързана с атентата в Сарафово

"Джерузалем пост хвали България за ареста на канадка, свързана с Иран, съобщи БГНЕС.

Според израелското издание българската полиция е арестувала миналата година канадска гражданка, свързана с правителството в Иран.

"Джерузалем пост" цитира свои "местен, много добре информиран и достоверен източник", който миналата седмица е споделил с изданието, че "финансираната от Иран жена е агент на около 50 години, притежава канадски паспорт и е пристигнала в София от Истанбул няколко седмици след атентата срещу израелския туристически автобус".

Тя е била арестувана още в първия ден, след като полицията е забелязала, че тя наблюдава еврейския център "Хабад".

Изданието предполага, че арестуваната може да има двойно гражданство - на Иран и на Канада. Доказателства в тази посока вестникът черпи от думите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който през февруари каза, че единият от атентаторите в Сарафово е с двойно ливанско-канадско гражданство. За другия се препдолага, че е с двойно ливанско-австралийско гражданство, като и двамата най-вероятно са в Ливан от 2006 г. и 2010 г. насам.

"Джерузалем пост" се позовава и на публикация на канадският вестник "National Post", че бургаският взрив вероятно е "семейна работа", защото ДНК анализ е показал роднинска връзка между единият издирван и загиналият мъж, за когото се предполага, че поставил багажа с бомбата.

Източник на "Джерузалем пост" е разказал още, че след атентата в Сарафово са били задържани и група лица. Той не уточнява нищо повече. Засега никоя от институциите в България и Канада не е коментирала нищо за задържаната канадска гражданка.

Матю Левит от Вашингтонския институт за близкоизточна политика, смятан за експерт по глобалните терористични операции на "Хизбула", коментира за изданието, че не би се изненадал, ако задържаната група или Иран стоят зад наблюдението на центъра "Хабад" в София.

"Спомнете си, че преди 5 години западни разузнавателни служби сигнализираха, че шефовете на "Хизбула" и иранското разузнаване са поставили България в списък с държавите, които са за предпочитане при подготовка на атентати срещу западни цели".

Центърът "Хабад" е част от мрежата на най-мощната еврейска организация в света. Хасидското движение Хабад-Любавич е с център в Бруклин, щата Ню Йорк, където е преместен през 40-те години на ХХ век от избягалият от СССР равин Йосиф Шнеерзон.

Днес движението има над 3600 институции в 70 държави по цял свят.