Покойни изселници надуват броя на гласоподавателите в Кърджалийско

"Мъртвите души" с тенденция към покачване

Над 15 000 "мъртви души" надуват броя на гласоподавателите в Кърджалийска област, показват данните на Териториалното статистическо бюро (ТСБ). 

Според списъците на местната статистика хората на навършени 18 и повече години с право на глас в областта са 125 511. По официални данни на ГРАО, обаче, те са 255 493 души.

За тази фрапираща разлика съобщи директорът на ТСБ Кърджали Мария Желева, цитирана от БГНЕС.

Оказва се също, че между изборите през 2009 г. и предстоящите на 12 май т.г. броят на гласоподавателите-фантоми се е увеличил с 14 309.

На предишния вот с право на глас са били 241 084 души. В края на 2012 г. населението в областта според ТСБ наброява малко над 150 000 души, а според ГРАО – 325 000 души.  
Мария Желева не се нае да обяснява на какво се дължи разминаването. Според служители на ГРАО тази разлика е породена от големия брой на изселници  в Турция, които имат двойно гражданство и съответно право на участие в изборите в България.

Разликата в числото на гласоподавателите между двата вота пък се обяснява с демографски фактори – навършили пълнолетие, починали, както и на хора, възстановили в този 4-годишен период българското си гражданство.

От ГРАО отчитат още и вътрешната миграция на населението. Няма обаче данни за динамичните миграционни процеси в посока към Турция и ЕС, накъдето се отправят и трайно се установяват хора в трудоспособна възраст.

Според статистиката жителите на Кърджалийска област са намалели с 11 013 души и е налице трайна тенденция за отрицателен прираст на населението.

"Няма правен регламент, който да отчита починалите в чужбина, няма и санкции за неподадени сведения за покойниците, след които те да бъдат заличени от регистрите", заяви още Мария Желева.