Как "американско момиче" се превърна във вдовица на терорист

Сигурно са й промили мозъка, твърдят приятели на Катрин, съпругата на терориста Тамерлан Царнаев

Катрин Ръсел е типичното американско момиче. Отраснала е в съответствие с американските традиции. От образовано семейство е. Баща й е лекар.

Когато е шести клас Катрин се снима за брошура, която изразява съпричастността на учениците с полиците и пожарникарите, участвали в спасяването на ранените след атентата на 11 септември 2001 г. в кулите на Световния търговски център. Посвещението на брошурата гласи:  "Винаги в нашите спомени!"

В гимназията в Кингстоун Кати, както я наричат съучениците й, участва в различни кръжоци  по танци и изкуства. Тогава нейният девиз е "Спри да се оплакваш, просто промени нещата". Младата девойка мечтае да бъде част от Корпуса на мира.

Днес, обаче, федералните агенти разпитват Катрин за атентата в Бостън, отнел живота на трима души и ранил стотици. Съпругът й Тамерлан Царнаев, който бе убит от полицията, е един от заподозрените за атентата, който превърна маратона в Бостан в кървав ад.

Как типичното американско момиче се оказа замесено с чеченски терористи?
Приятелите й не могат да си го обяснят. Единственото обяснение, което имат е, че мозъкът на Кати е бил промит.

Пред Daily Mail, нейна приятелка казва: "Видях я преди няколко месеца. Тя не беше същия човек. Беше напълно променена". Друга споделя: "Никой от нас не си е представял, че тя ще се омъжи за мъж без граждански права, ще роди толкова млада. Че ще зареже университета и ще бъде част от това, което се случи в Бостън. Никой от нас не може да проумее какво й се е случило. Сигурно са й промили мозъка".

"Промивката" започва, когато Катрин Ръсел е на 21 години и учи в университета Съсекс. Тогава тя се запознава с обещаващият по това време боксьор и атлет Тамерлан Царнаев. Скоро те заживяват заедно и Катрин ражда дъщеря.

Връзката на двамата млади е напрегната. През 2009 г. полицията арестува Царнаев за побой над Кати. При разпита, обаче, тя заявява, че Тамерлан е добър човек.

През 2010 г. Катрин Ръсел напуска университета и се превръща в типичната мюсюлманска съпруга – покрита със забрадка и абсолютно покорна на мъжа си.

ФБР все още не знае дали Катрин е подозирала за евентуалните връзки на съпруга си. Близостта й с братя Царнаеви – Тамерлан и Джохар прави от Катрин Ръсел един от ключовите свидетели за това как и защо бляха взривени адските машини по време на маратона в Бостън.