"Лукойл" пак без лиценз, пак им го взе Танов

Компанията скочи на Ваньо Танов, злепоставял ги и се саморазправял с тях

От днес е отнет лицензът, издаден на "Лукойл България", за управление на данъчен склад, съобщиха от Агенция "Митници".

Решението за това е на директора на агенцията Ваньо Танов, с него е отнет лицензът за управление на данъчен склад с адрес "Продуктопроводи – продуктопровод от "Лукойл Нефтохим Бургас" до Пласментно-снабдителна база Илиенци със свързаните с него бази Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиенци.

Решението е на база извършените проверки за съответствие на средствата за измерване и контрол в данъчния склад на изискванията на Наредба № 3, пишат до медиите от митниците.

От там припомнят, че на 31 март е изтекъл срокът, в който "Лукойл България"е трябвало да приведе дейността си в съответствие с изискванията на наредбата.

До тази дата трябваше да бъдат монтирани средствата за измерване и контрол на местата за въвеждане и извеждане на енергийни продукти в и от нефтопровода към или от прилежащите му складови бази.

Преди седмица Агенция "Митници" е уведомило "Лукойл", че поставените уреди не предават данни към информационната система на Агенцията и че е установено несъответствие между данните в регистъра и складовата наличност.

Проверка на място е установила, че в една от нефто базите няма монтирани средства за измерване и контрол, а в друга те не били свързани.

В други две база пък уредите функционирали, но без да предават данни към информационната система на Агенция "Митници". Митничарите открили и тръбни отклонения, даващи възможност за заобикаляне на измервателните уреди.

Решението за отнемането на лиценза на "Лукойл България" подлежи на предварително изпълнение, а и може да бъде обжалвано пред съда, допълниха от Агенция "Митници".

От "Лукойл" излязоха също със становище, в което пишат, че шефът на Агенция "Митници" продължава своя кръстоносен поход срещу най-голямата компания в България, като използва всеки повод, включително своята и на служителите си некомпетентност, за да нанася удар върху името и престижа на компания, без всякакви основания.

От компанията съобщиха, че са сигнализирали министъра на финансите Асен Василев за ситуацията с отнетия им лиценз.
Според позицията на "Лукойл": "Ваньо Танов си позволява да обвинява компанията в нарушения на нормативните актове и закони на Република България, некоректно отношение към Агенция Митници и себе си самия, както и да заплашва компанията със саморазправа".

Това вторият път, в който "Лукойл България" се оказва без лиценз за данъчен склад.

През лятото на 2011 година, отново със заповед на Ваньо Танов, нефтопреработвателното дружество спря работа за дни, докато съда не спря предварителното изпълнение и разреши на "Лукойл" да произвежда, докато продължава съдебният спор.

В крайна сметка от дружеството обещаха монтирането на измервателните уреди, Танов отмени заповедта и двете страни си стиснаха ръцете в началото на януари миналата година, но явно скандалът отново ще се разрази и то с пълна сила.