Българи и румънци няма масово да хукнат към Острова

По данни на BBC, нашенците биха работили зад граница, само ако имат твърдо предложение за това

Отмяна на ограниченията за работа на български и румънски емигранти няма да доведе до масовият им приток във Великобритания или в други държави членки на ЕС, показва анкета на Би Би Си.

Тя е направена сред повече от 1000 души и показва, че мнозинството граждани биха заминали, само ако имат твърдо предложение за работа. Освен това те имат намерение да търсят работа в ЕС, включително във Великобритания, повече през 2013, отколкото през 2014 г. Значителен брой анкетирани заявили, че биха искали да работят на Албиона, но хората, които конкретно планират това, са много малко.

Румъния и България са сред най-бедните държави в Европа. Когато се присъединиха към ЕС през 2007 г. им бяха наложени ограничения за работа заради опасения от масова имиграция. Тези мерки ще бъдат отменени на 1 януари 2014 г., когато българите и румънците ще получат същите права за работа в съюзи като гражданите на другите държави членки на ЕС.

През февруари тази година предаването на Би Би Си Нюзнайт поръчало на независимата социологическа агенция Витоша да анкетира 1000 души в България. В Румъния анкетата била осъществена от Галъп.

Гражданите на двете страни трябвало да отговорят на въпроса дали смятат да заминат да работят във Великобритания.

Над една четвърт от българите отговорили утвърдително. В някои изследвания 50% от българите заявили, че биха искали да работят в чужбина, но в последното десетилетие само около 6% са напуснали страната.

През март тази година двете агенции провели анкети с над 1000 души, в села и градове от всички области на България и Румъния.

На въпроса дали в последните пет години са обмисляли да заминат да живеят и работят в друга държава членка на ЕС, 33% от 1101 анкетирани румънци отговорили положително, а 67% - отрицателно.

От 1014 анкетирани българи 37% отговорили положително, а 63% - отрицателно.

Когато били помолени да посочат държава членка на ЕС, в която биха искали да имигрират близо 5% от румънците и близо 10% от българите избрали Великобритания. Процентите нараснали, когато били попитани директно дали биха обмислили да емигрират на Острова.

В миналото хората от Румъния и България, които са работели в друга държава членка на ЕС, обикновено са избирали страни, до които могат да стигнат с кола или където културата и езика са близки до техните, посочва Би Би Си.